Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vilken semla är årets trend?

Årets trend vad gäller semmel-världen är ”nutella-semlan”, en semla med nutellagrädde. Men fortfarande går den traditionella semlan bäst när det gäller försäljning.

Mäktigt. Grädden blandas med nutella.

Mäktigt. Grädden blandas med nutella.

Foto: mikael strand

SÖDERKÖPING2016-02-09 08:30

Semmeltrender kommer och semmeltrender går, förra året var det semmelwrapen som såg dagens ljus och i år verkar nutellasemlan vara det hetaste så här på fettisdagen. På Ica Supermarket i Söderköping bakar man och säljer nutellasemlan sedan i slutet på januari.

– Vi har sålt ganska mycket av den, mer än vad jag trodde faktiskt, säger Frida Eklund, färskvaruansvarig på Ica Supermarket Söderköping.

Men gammal är äldst, även i semlornas hierarki.

– Ja, den traditionella semlan säljer självklart fortfarande klart bäst. Det var samma sak med semmelwrapen förra året att den sålde mindre än den traditionella, berättar Frida Eklund som berättar att det numera finns ännu våghalsigare semmelvarianter.

– Jag såg att det nu också finns skagensemlor, det är typ en ostfralla med skagensallad i om man vill ha något lite matigare.

Så vad ser du för trender kommande år?

– Ja, året innan wrapen var det ju wienersemlan, jag tror säkert att det kan komma semlor med vaniljkräm till exempel, säger Frida Eklund som själv vill ha en helt traditionell semla som hon äter som den är.

– Det ska vara lagom med grädde och lagom med mandelmassa.

Man började sälja semlor direkt efter nyår men nutellasemlan började man med i mitten av januari.

– Sedan säljer vi dom fram till mars ungefär, berättar Frida Eklund som tillägger att man bakar ungefär 40 nutellasemlor om dagen – det ska jämföras med omkring 600 traditionella semlor så här till fettisdagen.

Semlor

Bruket av semlor noterades först år 1679 i Stockholm men liknande bakverk har funnits betydligt längre än så.

Att använda mandelmassa vid tillverkning av semlor blev brukligt först vid 1800-talets mitt och den form vi idag är vana vid, d v s en rund bulle med avskuret lock och mandelmassa under började förekomma först i slutet av 1800-talet.

I Danmark och Norge äts semlor vanligtvis med sylt eller vaniljkräm istället för mandelmassa.

Källa: Sveriges bagare och konditorer

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om