Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vilken härlig aprildag

Vårvindar friska leka och viska... Våren är här och på fredagen har blåsten lagt sig åtminstone lite, man kan till och med få se solen i någon molnreva emellanåt. Snön är borta och det är dags att se vad som händer i Söderköping en aprildag 2011.

Foto:

SÖDERKÖPING2011-04-09 03:00

Det är god fart på Söderköpingsån som är lite brunaktig av allt sediment som dras med i dess lopp genom jordbruksbygden runt Söderköping. Dessutom har ett gulaktigt skum bildats här och var. Det brukar man se då och då, frågan är vad det beror på? Är det fråga om något slags utsläpp?

Dags att ringa Gunnar Fredriksson, Miljöskyddschef på kommunen för svar.

- Ja, genom åren har vi fått många frågor om det där skummet. Men det beror inte på utsläpp eller föroreningar. När det är höga vattenflöden som nu på vårkanten så piskas äggviteämnen i vattnet upp och bildar det här skummet, det är den huvudsakliga förklaringen, berättar Gunnar Fredriksson.

Vattenråd
Apropå Söderköpingsån så hölls i tisdags ett öppet möte om vattenkvaliteten av vattenrådet som bildades 2010.

- Det kom ett 40-tal varav många var lantbrukare. Nu ska LRF tillsammans med länsstyrelsen bilda grupper som ska titta på de olika delavrinningsområdena.

Det är ett tålamodskrävande arbete med att förbättra vattenkvaliteten eftersom det har ackumulerats mycket i markerna under årens lopp.

- Vi har kunnat uppmäta något mindre halter av närsalter (fosfor- och kväveföreningar) under de senaste 15 åren men även om alla skulle bli fullständigt miljövänliga i dag så skulle det ta tid innan vi såg en tydlig förbättring, säger Gunnar Fredriksson.

Blommor och sol
På Rådhustorget blåser det ganska rejält men ändå är ett blomsterstånd i gång. Det är Jan Vulkan från Fix blomsterbod som prövar lyckan.

- Det är lite tidigt på året så det är ingen större rusch. Det blir kanske mer i morgon om vädret blir bättre, spekulerar Jan Vulkan innan en kund kommer och köper några penséer.

När Folkbladet når fram till det lite ödsliga Hagatorget har molnen blåst bort och solen börjar värma ordentligt, åtminstone om man sökt sig i lä. Och vi hittar snabbt några som hittat både lä och sol även om det fortfarande är ont om sittplatser runt torget. Yvonne och Annika har grävt fram solglasögonen och sitter lite obekvämt på fönsterblecket vid Jannes hembageri och lapar i sig av solen.

- Vi saknar bänkarna på torget, det är lite dåligt med sittplatser, enas de om.

Fasta bänkar
Vi ringer upp Björn Aldin på Tekniska kontoret för att höra när bänkarna ska placeras ut.

- Vi ska försöka få ut dom redan i nästa vecka, upplyser Björn Aldin som också kan berätta att det här problemet med bänkbrist kommer att upphöra framöver.

- Senare i år ska vi montera fasta bänkar på Hagatorget som kommer att sitta året om.

Hagatorget är ju annars lite ödsligt i sin framtoning. Vissa diskussioner och ideer har funnits om hur man ska få torget att blomma men inga konkreta planer finns. Stadsarkitekt Göran Grimsell påpekar att det inte är helt enkelt.

- Det är svårt att kombinera fasta byggnader som t ex stugor med de olika aktiviteter som äger rum på torget under året. Sedan kan sådana planer också kollidera med affärsintressen förutom att det finns handikapparkeringar så denna fråga måste man tänka igenom noga, säger Göran Grimsell.

Nå, kommer bänkarna ut, om vinden mojnar och solen sätter i gång att värma på allvar så kommer nog Hagatorget att bli betydligt mindre ödsligt. Vi hoppas på det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!