46-åriga Marie Leandersson blev anställd som deltidsbrandman i maj 2013 i Bottna och ingår i deltidsbrandkåren här på nio personer. Under de veckor som hon tjänstgör krävs att hon finns på plats dygnet runt och kan inställa sig inom några minuter, när larmet går.
Kåren i Bottna arbetar efter ett schema, som innebär att när Marie har jour, så arbetar hon sex dygn i månaden. Marie är också utbildad undersköterska och förutom arbetet som deltidsbrandman jobbar hon också på skolan i Sankt Anna.
Pratade med familjen
Det var inte den fysiska sidan av yrket som gjorde att hon kände sig tvungen att noga tänka igenom sitt beslut. Det var istället om arbetet skulle fungera med familjen och livet som ensamstående mamma med tre barn. Men efter bland annat ett samtal med den 12-åriga dottern kom Marie fram till att det visst skulle gå.
I månadsskiftet november/december genomgick Marie tillsammans med tolv andra aspiranter en tre veckor lång grundutbildning som Räddningstjänsten Östra Götaland anordnade i Norrköping.
– V fick bland annat utbildning i rökdykning. Det var mörkt, varmt och rökigt. Jag var helt slut efter att ha krupit med den 25 kilo tunga tuben på ryggen och med den tunga utrustningen som jag hade på mig, berättar Marie.
Utmaning
Samma utbildning genomförde 28-åriga Carolina Andersson som länge hade funderat på att bli brandman.
– Jag ville ha en utmaning i arbetslivet och samtidigt göra något bra. När jag såg annonsen på Arbetsförmedlingens hemsida om att man sökte deltidsbrandmän i Söderköping, så bestämde jag mig berättar Carolina.
Hon blev anställd i november förra året. Förutom jobbet som brandman arbetar Carolina också som vårdare inom Söderköpings kommun och som personlig assistent.
– Jobbet som brandman innebär ett stort ansvar men det passar mig som har ett starkt psyke, berättar Carolina.
Läs hela artikeln i lördagstidningen