Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Viktigt för integrationen"

Fokuset ligger på det individuella när Vision Omsorg sedan en månad tillbaka driver boende för ensamkommande barn i Villa Andrum.

Individbaserat. Fredrik Wretman vill att alla boende i Villa Andrum ska hitta sitt eget intresse.

Individbaserat. Fredrik Wretman vill att alla boende i Villa Andrum ska hitta sitt eget intresse.

Foto: Sofia Norin

SÖDERKÖPING2015-07-10 09:00

Villa Andrum, beläget strax utanför Söderköping, var tidigare ett HVB-hem för ungdomar som fastnat i missbruk och kriminalitet. För en månad sedan slog boendet på nytt upp dörrarna men den här gången för ensamkommande flyktingbarn i åldrarna 15 till 19 år.

– Det är ett enormt tryck från Migrationsverket. Flera östgötska kommuner bad oss att öppna, det finns inga platser, säger Fredrik Wretman, regionchef på Vision Omsorg som driver boendet.

Det som utmärker Villa Andrum är enligt Fredrik Wretman att boendet ska vara så individbaserat som möjligt.

– Vi vill hjälpa de här killarna att hitta sitt eget driv och intresse. Många spelar fotboll och gymmar. En kille har ett stort intresse för att sy till exempel. Honom har vi fixat en symaskin åt så att han kan hålla igång sin estetiska sida.

Villa Andrum satsar inte på gemensamma aktiviteter i samma utsträckning som andra boenden.

– Vi vill inte klumpa ihop de här killarna och kategorisera dem som de ensamkommande barnen. Det är att göra det enkelt för sig. Vi vill få killarna att bli individer som kan komma in i samhället, inte bara vara ensamkommande barn i relation till andra människor.

I dagsläget bor tio stycken i villan. De flesta kommer från Afghanistan och Eritrea. Många är omplacerade från andra boenden.

– I och med att vi tidigare har hållit ett HVB-hem är det lite samma målgrupp. Vi är vana vid ungdomar med problemskapande beteende och olika typer av behov. Därför har vi ett mindre antal platser så att vi kan ge ett var och en ett större stöd. Personalen är vana vid att jobba med utmaningar och vi har stor kompetens inom bland annat vård, psykiatri och pedagogik.

Samtidigt vill Fredrik Wretman poängtera att Villa Andrum inte ska ses som bara ett boende.

– Vi ser oss som en stor familj och vi försöker leva så familjelikt som möjligt. Det här är grabbarnas hem och det har vi enorm respekt för. De ska känna en trygghet och kunna slappna av. Alla har dessutom fått en egen mentor som ska fungera som en slags förebild och guide in i livet. Tillsammans med sin mentor gör man olika aktiviteter som utgår från den individuella vårdplan soc tar fram åt var och en. Det kan till exempel handla om att söka skolor eller boende.

Enligt Fredrik Wretman är det en större ansträngning att jobba med varje individ istället för att arbeta kollektivt med de ensamkommande.

– Jag tror på det här tillvägagångssättet, det är det enda sättet att få integrationen att fungera ordentligt. Vi vill hjälpa dem att skapa ett bättre liv, det är vår vision. Det går att gå den enkla vägen men då kan jag lika gärna strunta i det, jag skulle inte kunna se mig själv i spegeln.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om