Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vetenskapsläger lockar många barn

Kemi, fysik och biologi. Det lockar många barn till Nyströmska skolans vetenskapsläger i Söderköping.

Tjära. Tillsammans utvinner de tjära ur trä.

Tjära. Tillsammans utvinner de tjära ur trä.

Foto: Elisabet Bergquist

Söderköping2017-06-28 14:57

Trots att det är sommarlov är skolsalarna fulla med liv och rörelse. 80 elever från årskurs ett till fem har valt att gå på skolläger istället för att vara lediga. Med vita laboratorierockar och skyddsglasögon håller de på med experiment och uppfinningar.

– Det här är jätteroligt. Vi lär oss mycket mer än i skolan, säger lägerdeltagarna i munnen på varandra.

Årets tema är vatten men elementen luft och eld ingår. På olika sätt pratar man om hur viktigt det är med rent vatten. Totalt finns sex stationer som alla grupper får besöka under lägerdagarna. Utmaningarna och experimenten är olika. I biologi går de till ån med fiskhåvar och förstoringsglas. Gråsuggor, musslor och snäckor har hittats. Det mesta släpps tillbaka men i ett klassrum finns ett akvarium om man vill kolla närmare på något.

– Jag vill att de ska få en hållbarhetstanke. Vi pratar både om att rena vatten och hur vattnet förstörs. Det är viktigt. Det dör ett barn varannan minut på grund av vattenbrist eller förorenat vatten, säger Peter Lindström, lägeransvarig och lektor i kemi.

– Fysik var jätteroligt. Där lärde vi oss om vattenånga. Jag gillar fysik väldigt mycket men idag har jag kemi och det är också väldigt roligt, säger Emma Wetterhall som gått ut årskurs två.

I kemisalen får de göra olika experiment. Med pipetter, provrör och bägare blandar de vatten med citronsyra och bikarbonat. Det kan vara knepigt att veta hur mycket man ska hälla i provröret, mäta och blanda. Målet är att lära sig att mäta pH-värdet.

– Tidigare blandade vi diskmedel med färg, sirap, matolja och vatten för att se vilka ämnen som blandar sig. De blandade sig inte utan ligger i skikt i provröret, visar Uno Dingsten, som gått ut årskurs ett.

Genom kokt rödkål får de lära sig nya och smarta sätt att se om vatten är basiskt eller surt. Sedan kan de lätt kolla hur badsjöarna är.

– Egentligen håller de på med kemi och fysik i vardagen utan att tänka på det. De ser på klockan eller kollar temperaturen. Barn undersöker naturen hela tiden men det är inte alltid de förstår vad de gör. Jag hoppas att de här lägren gör så att de ser att kemi och annat inte är svårt utan kul, säger Peter Lindström.

Utomhus pågår flera aktiviteter. Dels har lägerledarna satt ihop en kastmaskin som kan slänga gatstenar 110 meter bort men nu kastas vattenfyllda ballonger. Vid andra stationer utvinner de tjära ur trä och göra långa ormar av sand, socker, bikarbonat och tändvätska. Årets läger har slagit rekord och utökats med 20 fler deltagare än planerna.

Lätt experiment att göra:

Vill du kolla hur vattnet är. Ta med lite kokt rödkål. Lägg både vatten och rödkål i en bägare eller ett glas. Om vattnet färgas rosa är vattnet surt och färgas det grönt är det basiskt.

Det är ingenting som är farligt för dem som badar men för djur som bor i vattnet kan det bli farligt. Surt vatten löser ut metaller och därför kalkas sura sjöar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!