Ett femtiotal personer hade letat sig upp på Bondens hylla i går kväll för att lyssna på författaren Sara Lövestam. – Jag har skrivit romaner sedan jag var 18 år. De första 10 åren blev jag ständigt refuserad. Jag begrep inte varför, berättade Lövestam.
En vändpunkt inträffade när hon läste ett av alla ”Tack-men-nej-tack-brev” från Norstedts förlag. Redaktören skrev att ”ditt språk är bra och nyskapande. Men din story är förutsägbar och dina romanfigurer är endimensionella.” – Brevet från Norstedts satt som en kniv i hjärtat, sa Sara Lövestam. Det burdusa budskapet från förlaget fick henne att inse att alla hennes tidigare romaner varit ”urusla”.
Några år senare kom den verkliga vändpunkten. Med romanen ”Udda” vann Sara Lövestam en romantävling där priset var att bli utgiven på Piratförlaget. – Jag fattade att det här var den stora chansen som hade kommit till mig och att nu gällde det att skriva som bara tusan, berättade Lövestam för Folkbladet en stund före sitt föredrag. Och det gjorde hon. Skrev alltså. Fyra romaner har det blivit hittills. Nästa vår kommer den femte romanen. Vid föredraget i Söderköping avslöjade hon att den nya boken - som hon skrev färdigt i december förra året - handlar om en "papperslös iranier som åker tåg i Sverige."
Största delen av Sara Lövestams föredrag och den efterföljande frågestunden kretsade runt hennes senaste bok ”Grejen med verb”. Det är en fackbok om svensk grammatik i allmänhet och om verbens betydelse i synnerhet. Lövestam har magisterexamen i svenska och svenska som andraspråk. Men intresset för språk och grammatik har hon haft med sig sedan barnsben. Under föredraget på Bondens berättade hon om hur hennes lillasyster utsattes för långa utläggningar om saker om språket som Sara liksom upptäckt och funderat ut på egen hand.
Det riktigt lyste om Sara Lövestam på Bondens scen när hon beskrev det lilla barnets lycka över att ha insett att det fanns system i språket. Att en kratta blir krattor när det är flera precis på samma sätt som en matta blir mattor i plural.
”Grejen med verb” har blivit något av en storsäljare. Oväntat för många som kanske minns grammatiktraggel från skoltiden. Men inte oväntat för Sara Lövestam. – Grammatik är roligt, slog hon fast med ett smittande skratt.
En uppföljare är möjligen på gång. Sara Lövestam berättade för Folkbladet att hon skriver på ”Grejen med substantiv.”
Vid sidan av författandet och föreläsandet arbetar Sara Lövestam som lärare i svenska för invandrare. Hennes ambition är att arbeta som lärare måndag till torsdag varje vecka.
– Dels tycker jag det är ett mycket intressant jobb. Dels måste jag erkänna att jag är något av en "marginalknarkare"; jag vill ha så mycket ekonomisk trygghet som det bara går att få, berättade Lövestam för Folkbladet.
Författaryrket tar dock allt mer tid. För att hinna med allt som har med böckerna att göra tvingas hon ofta att ta ledigt från lärarjobbet. – Ibland känns det som om det jag gör allra mest som lärare är att skriva instruktioner till mina vikarier. Det kanske är så att det snart är dags för mig att säga upp mig från min tjänst för att bli vikarie själv istället?
Föredraget på Bondens var Sara Lövestams första anledning i livet att besöka Söderköping. Hon berättade att hennes sambo i Stockholm hade blivit begeistrad när hon fick höra att Sara skulle åka till Söderköping. "Där har dom glass!", utropade sambon.
Vi hoppas att Sara hann smaka på någon eller några av Söderköpings glassar innan hon for hemåt igen.