Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Varningsskott mot knivman

Polisen sköt på söndagen varningsskott efter att en man gått emot polisen med kniv vid ett handräckningsärende.

Thomas Agnevik. Polisens presstalesman ser en ökning av handräckningsärendena.

Thomas Agnevik. Polisens presstalesman ser en ökning av handräckningsärendena.

Foto: Joakim Blomqvist

SÖDERKÖPING2016-01-18 08:45

Det var vid lunchtid på söndagen som polisen kallades till centrala Söderköping med anledning av att man skulle hjälpa till vid omhändertagandet av en man i 30-årsåldern som skulle tas om hand för vård, ett så kallat handräckningsärende.

– Det var en läkare som begärde handräckning enligt paragraf 47 i Lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT), berättar Thomas Agnevik, presstalesman hos polisen i Östergötland.

Mannen hade tidigare på dagen uppträtt hotfullt och det bedömdes alltså att han inte mådde bra och behövde tas om hand för vård.

– Nu var den här personen inte okänd för oss så i det här fallet beslutade vi oss för att skicka två polispatruller till platsen, alltså fyra poliser eftersom vi misstänkte att det kunde bli besvärligt, säger Thomas Agnevik.

När polisen kom till platsen tog mannen fram en kniv och gick mot polisen. Efter flera förmaningar att släppa kniven utan resultat användes också pepparsprej men detta hjälpte inte heller. Då sköt polisen ett varningsskott i luften varpå mannen kunde avväpnas och omhändertas.

Som alltid när polisen använder vapen kommer händelsen att utredas i efterhand.

– Att skjuta är ju vårt grövsta tvångsmedel och när eldvapen kommer till användning utreds varje fall särskilt, både när det gäller verkanseld och varningsskott, upplyser Thomas Agnevik.

– Vi har en särskild rapporteringsrutin och ärendena granskas av åklagare varje gång för att säkerställa att allt skett enligt regelverket.

Polisen blir inkallade i ganska många handräckningsärenden.

– I första hand är det sådana här fall som på söndagen enligt LPT men det handlar också om en hel del fall enligt Lagen om vård av unga (LVU) där vi skjutsar runt omhändertagna ungdomar. Det här tar ju ganska mycket resurser i anspråk. 2015 hade vi omkring 900 fall av handräckning i länet och då räknar vi inte in fall där vi hjälper andra distrikt att transportera personer, berättar Thomas Agnevik som bedömer att handräckningarna har ökat med runt 100 fall från 2014.

Söndagens händelse i Söderköping visar dock att polisens närvaro är helt nödvändig i många fall.

– I det här fallet var det mycket motiverat. Det är ju så att det är svårt att göra en bedömning av vad som kan hända framförallt när det gäller psykiatrisk tvångsvård, säger Thomas Agnevik.

Vid söndagens händelse i Söderköping skadades ingen person. Mannen är förd till vårdinrättning.

Handräckning

Handräckning av polisen enligt Lagen om psykiatrisk tvångsvård kan begäras av läkare om man bedömer att det finns risk för hot eller våld i samband med en transport.

Enligt en undersökning av Polismyndigheten 2012 genomförde då polisen i Sverige omkring 23 000 handräckningar per år.

Det har förekommit åsikter inom polisen om ett överutnyttjande från psykiatrin av begäran om handräckningar, framförallt vad gäller transporter av patienter mellan olika sjukhus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om