Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Varför lyssnar ingen på vad jag vill?"

Sofie Ingvarsson är anledningen till att mamma Elisabeth startade Sofies gård för 16 år sedan. Men 24-åriga Sofie får inte bo på det korttidsboende som finns här. Hon har istället placerats på kommunens eget korttidsboende.

24-åriga Sofie Ingvarsson har flyttat hem till sina föräldrar igen och vill nu ha korttidsbeoende några dagar i månaden. Hon vill till Sofies gård, som hennes mamma startade för hennes skull för 16 år sedan. Men Söderköpings kommun har placerat henne på kommunens eget korttidsboende.

24-åriga Sofie Ingvarsson har flyttat hem till sina föräldrar igen och vill nu ha korttidsbeoende några dagar i månaden. Hon vill till Sofies gård, som hennes mamma startade för hennes skull för 16 år sedan. Men Söderköpings kommun har placerat henne på kommunens eget korttidsboende.

Foto: Annika Sverker

SÖDERKÖPING2014-02-12 08:38

– Varför lyssnar ingen till mina önskemål eller vad jag vill, undrar en mycket ledsen Sofie.

På Sofies gård har Sofie alla sina kompisar som betyder mycket för henne och här känner hon sig trygg, då hon har vistats här sedan verksamheten startade 1998.

Familjer köar

Elisabeth Ingvarsson startade verksamheten utifrån sin dotters och andra utvecklingsstördas behov av rörelse, utevistelse och samvaro med djur. Det ironiska är att dottern inte får plats på det korttidsboende som mamman tillsammans med en partner startade för Sofies skull.

– När vi frågar varför Sofie inte får komma till Sofies gård, så får vi alltid samma svar och det är att Sofies gård har ett avtal med kommunen om åtta platser på korttidsboendet. Men Söderköpings kommun skulle kunna köpa flera platser, när det nu finns familjer som köar till verksamheten, säger Elisabeth Ingvarsson.

Inte valfrihet för alla

Familjen Ingvarsson är inte ensam om att ha fått nej till placering i korttidsboendet på Sofies gård. Elisabeth refererar till flera andra familjer som har fått avslag och hur kommunens beslut har förändrat livet för dessa familjer.

– Sofie är snart 25 år men får inte ens vara med och välja. Söderköpings kommun talar mycket om valfrihet i sina visioner för kommunen och dess invånare. Men denna valfrihet gäller inte för utvecklingsstörda, konstaterar Elisabeth.

För drygt två år sedan flyttade Sofie hemifrån, till en egen lägenhet på Margaretagatan men livet blev inte som hon hade tänkt sig. Hon kände sig ensam i området och i sin lägenhet och drabbades av ångestattacker. Så efter drygt två år flyttade Sofie hem till sina föräldrar igen. I december ansökte Sofie om korttidsvistelse på Sofies gård, där hon har alla sina vänner.

"Ingen lyssnar"

En handläggare från Söderköpings kommun utredde grundligt Sofies behov av vistelse på korttidshem och kom i sitt beslut fram till att Sofie behöver denna insats, för att kunna utvecklas som vuxen och för att inte fastna i ett "barnbeteende", när hon nu bor hemma igen.

I slutet av januari månad fick Sofie och hennes familj beskedet att hon beviljas korttidsvistelse med totalt två helger i månaden enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshinder, LSS, men hon placeras på kommunens korttidsboende på Älgstigen.

– Det här handlar om ett livsavgörande beslut men ingen lyssnar till Sofies önskemål, konstaterar Elisabeth.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om