Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vad väljer politikerna?

I går slutredovisades de två olika arkitektförslag som beställts angående hur området Mariehov-Göta kanal ska nyttjas framöver. Det var två distinkt olika visioner som presenterades.

Foto: Brunnberg&Forshed arkitektkontor

SÖDERKÖPING2009-02-26 03:00
Som ett led i att upprätta en fördjupad översiktsplan över Mariehovs- och dockanområdet ( ca 150 ha) har kommunen gett s k parallella uppdrag till två arkitektfirmor. Det innebär att två olika arkitektteam har arbetat fram förslag på hur området skulle kunna se ut i framtiden. Det rör sig alltså inte om någon tävling utan om att ge idéer och ett underlag. På onsdagen slutredovisades förslagen för politiker och tjänstemän i Söderköpings kommun men även för representanter från vägverket, Göta kanalbolaget och andra. Arkitektfirman Ramböll AB började redovisningen med sitt förslag som i största allmänhet kändes ganska storskaligt med en hel del högre hyreshus i området. - Vi tycker att det behövs en ny bebyggelsekaraktär runt Söderköping, framhöll landskapsarkitekten Henrik Undeland och presenterade bl a bilder på 4 till 7-vånings punkthus vid Vargbacken väster om nuvarande E22. - Det finns fina förutsättningar att få in boendemiljöer i området som har mycket tydliga rum i landskapet. Intresse kring båtlyft
Andreas Klingström, också Ramböll AB, nämnde båtlyften som en punkt som drar till sig uppmärksamhet. - I detta område, runt dockan tänker vi oss lite mer kommersiella verksamheter som restauranger och butiker. Gemensamt för bägge förslagen är att man räknar med spårburen trafik i en framtid men i övrigt är det mycket som skiljer. Brunnberg och Forshed Arkitektkontor AB samt Sture Koinberg fokuserade på att Söderköpings identitet skulle vara genomgående även i den nyare bebyggelsen. - Det nya som händer i det här området ska vara besläktat med Söderköpings identitet, alltså stadskärnan. Därför bör man hålla ner skalan på husen till max 3-våningshus, skaldiskussionen är väldigt viktig för när husen är byggda går det inte att ändra, betonade Kjell Forshed. I deras förslag ska nuvarande genomfartsled, alltså Erik Dahlbergs gata, smalnas av och bli ryggraden som löper genom Söderköping till Mariehovsområdet och knyter ihop stadens olika delar. Bebyggelsen är också mer centrerad till kanalen. Närmast ska nu förslagen ställas ut på Stinsen samt på kommunens hemsida och sedan väntar ett stormöte för allmänheten. Därefter ska en bedömningsgrupp med representanter ur hela förvaltningen i Söderköping yttra sig. Först efter det kan kommunstyrelsen ta beslut om fördjupad översiktsplan över detta område.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om