Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Upprörda över nya scheman

Mindre tid till återhämtning, en kvinnofälla och sämre framförhållning. Kommunens nya "hälsosamma" scheman inom hemtjänsten och på boenden ses snarare som "ohälsosamma". På torsdagskvällen protesterade personalen.

Initiativtagarna till protestmötet: Åsa Blid, Annika Stenman, Agneta Karlsson, Maria Melin och Anette Andersson.

Initiativtagarna till protestmötet: Åsa Blid, Annika Stenman, Agneta Karlsson, Maria Melin och Anette Andersson.

Foto: Carolina Nilsson

SÖDERKÖPING2018-10-25 20:49

– Blir jag mer hälsosam för att jag får jobba ett pass till?

Det frågar sig Anette Andersson, undersköterska på Birkagården, som är en av de som kommer att beröras när hemtjänstens scheman byts ut och blir "hälsosamma" den 12 november.

– Jag tror inte det. Det här handlar om att spara pengar, fortsätter hon.

Användningen av hälsosamma scheman har börjat bli populärt i Sverige. Det handlar bland annat om hur man lägger schematider och tider för återhämtning. För nattpersonalen inom hemtjänst och på boenden i kommunen handlar det bland annat om att gå ned från tio till nio timmars arbetspass. För att nå upp till heltid, krävs då att personalen jobbar fler "resurspass". Och det är bland annat här kritiken kommer in. Bettan Hägg är behandlingsassistent inom hemtjänsten och en av initiativtagarna till protestmötet.

– Vi undrar vari det hälsosamma ligger? För nattpersonal är det jätteviktigt med återhämtning och lediga dagar, dessutom får de inte betalt för fler nätter även om de jobbar fler, säger hon.

Personal på protestmötet vittnar om att de kan tvingas gå ned i tid, för att kunna fortsätta vara lediga sina dagar, då de bland annat umgås med sina barn. Anette Andersson menar att det blir en kvinnofälla:

– Vi vill inte tryckas ned i en kvinnofälla igen! Söderköpings kommun har köpt heltidsprojektet, därför är det tråkigt att de tycker att det här är hälsosamma scheman.

Åsa Blid, undersköterska i nattpatrullen, instämmer:

– Det här slår mot ett kvinnodominerat yrke. Om vi går ner i tid sjunker vår lön, likaså SGI:n och våra framtida pensioner blir sämre. Det skulle aldrig ha genomförts på en manligt dominerad arbetsplats.

Att schemana läggs i fyraveckorsintervaller, där det ena intervallet inte behöver vara det andra likt, väcker också det irritation.

– Det är svårt att planera sitt liv när man bara vet fyra veckor framåt, menar Bettan Hägg.

Någon ur personalen beskrev svårigheter med att planera barnomsorg med dessa scheman och någon annan hur det kan vara svårt att planera saker längre fram med familj och vänner.

Till mötet i Nyströmska skolans aula var politiker och tjänstemän inbjudna. De tiotalet politiker som kom dit fick applåder. Ingen tjänsteman var dock på plats, vilket väckte irritation.

– Det visar vilket värde de sätter på oss, sade en ur personalen.

Någon efterfrågade att politikerna måste ingripa och riva upp beslutet – varpå en politiker som suttit i majoritet den senaste mandatperioden svarade att det inte är politikerna som fattat beslutet om scheman.

– Det vi fattat beslut om är att de som jobbar i verksamheten ska vara med och diskutera när det sker stora förändringar. Men det blev inte verklighet på golvet.

Lena Karlström (C) i socialnämnden lovade att ta med sig personalens åsikter till nästa nämndmöte:

– Vi har suttit i opposition den senaste mandatperioden och inte kunnat påverka. Men nu blir det annat. Vi måste ha med oss personalen när vi genomför stora förändringar, sade hon.

Inga-Carin Landerö (V) har även hon suttit i socialnämnden den senaste mandatperioden, på en insynsplats.

– Vi har inte fått veta mycket om hälsosamma scheman. Men av det jag kunnat läsa mig till i forskningen så är det viktigt att de som arbetar ska kunna vara med och påverka, sade hon.

Protestlistor ska nu lämnas in och personalen har en vädjan till tjänstemännen:

– Riv upp beslutet och lyssna på personalen!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om