- Den här modellen vi valt ger en chans för folk att möta oss kandidater, säger Andersson. I mötet med människor skapar man förändring.
Att möta människor, ansikte mot ansikte verkar vara ett ledord för henne. Ett sätt att skapa förtroende, som partiet förlorat de senaste åren enligt Andersson.
Demokratin inom partiet ska stärkas och varje medlem ska tas till vara på ett bättre sätt. Partiet måste bli tydligare i olika frågor. Fokus ska ligga på de egna frågorna istället för att kritisera andra partier om Andersson får bestämma.
Delat ledarskap?
Andersson kan tänka sig ett delat ledarskap, men ger sig inte in i diskussion om vem som hon skulle föredra att dela ledarskapet med.
- Två är klokare än en, man kan möta fler och bli bra inom olika politikområden. Det kan vara skönt att dela ansvaret.
På ett personligt sätt berättar hon om sitt liv och hur hon kan använda de erfarenheter, som att ha arbetat inom omsorg och förskola, att bli ung mamma och vara ensamstående.
- Jag vet hur det är att vända på alla pengar som man egentligen inte har, säger hon. Jag vill mycket och hoppas vi kan bygga framtidens välfärd.
Omsorg
Frågor som är viktiga för Andersson är äldreomsorgen som hon tycker måste byggas ut, där man måste satsa på kompetensutveckling och höja kvalitén. Likaså är barnomsorgen en hjärtefråga.
- Jag vill skapa så bra arbetsvillkor att folk vill slåss om att arbeta där.
Rätten till ett arbete är en annan fråga som är viktig för Andersson, att skapa ett jämlikt och jämställt samhälle, över hela landet.
- Man måste kunna bo i hela Sverige. Vi ser att landet rasar isär med ekonomiska skillnader, regionala skillnader och att det eskalerar allt mer. Jobbfrågan är central.
För att stimulera arbetsmarknaden måste en rörelse finnas i samhället. Andersson vill att man ska tillvarata alla de företag som står inför generationsväxling, starta banker som drivs av delägarskap så kallat egenkapitalbevis.
Gävlebo
Ulla Andersson, är 48 år och bor i Gävle. 1989 anslöt hon sig till partiet Arbetarlistan, 1993 gick hon över till Vänsterpartiet.
- Det var ett parti som brydde sig om människor, där solidaritet var viktigt, välfärdsfrågor och demokratifrågor.
Tidigare yrken hon haft är bland annat inom förskola och som egen företagare. 1991 blev hon invald i kommunfullmäktige.
Som samtalsledare agerade Richard "Nicke" Bremer, verksam inom ABF och politiskt aktiv i Linköping.