NT har tidigare berättat om hur kommunen sagt upp arrendeavtal med nio lantbrukare för att den nya dragningen av E22 ska passera på eller i närheten av marken. Flera bönder kände sig chockade då kommunen valde att skicka civilklädda poliser med delgivningarna. Fortfarande pågår tvisten och alla lantbrukare har inte fått nya avtal.
– Jag väntar fortfarande på att få något förslag från kommunen hur de vill att jag ska fortsätta att arrendera då de vill avsluta de gamla. Att kommunen inte gett något förslag tycker jag är konstigt, säger Magnus Berge, en av lantbrukarna vars ärende nu går vidare till arrendenämnden.
Nämnden har skickat brev till honom om att de ska kalla till förhandlingar efter sommaren.
– Jag är beredd att skriva ett nytt kontrakt med kommunen när jag vet hur det kommer att se ut. Men jag vill inte godkänna en uppsägning av arrenden innan jag vet vad jag kommer att erbjudas istället. Jag vill bara bli behandlad på ett schysst sätt, fortsätter han.
Många lantbrukare blev överraskade då kommunen sa upp samtliga arrenden. Totalt drabbades nio bönder. En del har accepterat uppsägningarna och en del har fått nya arrendekontrakt med kommunen. Men alla har fortfarande inte ens fått förslag på hur deras situation ska kunna lösas.
Kommunalråd Anders Bevemyr (S) har lämnat över alla arrendeärenden till tjänstemännen på kommunen så att de får lösa frågan.
– Jag tror det går framåt, som jag har förstått det så har några kommit överens, säger Anders Bevemyr.
Att kommunen redan har kopplat in arrendenämnden var nytt för honom. Enligt Bevemyr ska kommunen först försöka komma överens med bönderna.
– Vi ska fortsätta att jobba för att få fram en lösning. Men efter kontakt med tjänstemännen så har jag fått höra att det finns en tidsfrist när man måste lämna in ärendena och därför har ett par gått vidare till nämnden, säger Anders Bevemyr.
Men varför har ni inte lämnat förslag på hur nya arrendena kan komma att se ut till alla?– Det är möjligt att de inte nått varandra, jag vet inte varför. Det är tjänstemännen som sköter detta, de får inte direktiv om vilka marker eller vad de ska erbjuda istället. Det är tjänstemännen som har den kunskapen, de vet vilka marker som kan vara ett alternativ, säger Anders Bevemyr.
Varför är det tjänstemännen och inte politikerna som tar de besluten?– I förhandlingarna måste man ha den kunskapen. Jag vet inte vilka jordar som används till vad och jag har aldrig tittat på hur jordarna ligger, säger Anders Bevemyr.
Har tjänstemännen fria händer?– Mina direktiv är att vi löser det så att alla är nöjda. Vi behöver ha företagare i Söderköping och måste hitta en lösning som fungerar för arrendatorerna. Det finns en markpolicy och en översiktsplan som de kan följa, säger Anders Bevemyr.
Men den delen av marken som ligger vid nya förbifarten är väl inte helt planlagd?– Det är lite speciella förhållanden där vid Västra förbifarten, den planen är inte klar utan den behöver vi få klar.
Men det är ju där som delar av marken vi talar om ligger. Hur ska tjänstemännen då kunna lösa det?– Det är lite halvkomplicerat men jag vet inte hur mycket det spelar in för där nya E22 ska dras kommer ändå Trafikverket att ta marken. Kommunen har lite mark som inte ligger där och som inte är mark för bostäder eller industri så det finns mark att erbjuda för arrenden, säger Anders Bevemyr.