Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Två konstnärer målar samma tavla: "Oerhört modigt"

Ola Niklasson är van att ta andras tavlor och lägga till en humoristisk twist, ofta med populärkulturella inslag. I det här projektet får han helt nymålade tavlor av konstnären Stefan Wentzel att göra vad han vill med. "Jag litar blint på honom, det blir alltid bra", säger Stefan.

"Målningen kändes inte realistisk. Guldfasaner lever ju som bekant inte fritt i Sverige" är undertexten till tavlan med Söderköpingsmotiv. Ola Niklasson och Stefan Wentzel ställer ut i Lilla galleriet i Rådhuset, Söderköping.

"Målningen kändes inte realistisk. Guldfasaner lever ju som bekant inte fritt i Sverige" är undertexten till tavlan med Söderköpingsmotiv. Ola Niklasson och Stefan Wentzel ställer ut i Lilla galleriet i Rådhuset, Söderköping.

Foto: Louise Åsenheim

Söderköping2022-07-24 14:00

Stefan Wentzel är mest känd för sina naivistiska stadsmotiv, främst över hemstaden Stockholm, men också av andra städer. I det här projektet finns till exempel Söderköping med på ett par av tavlorna. Ola är mest känd för sina ommålade loppistavlor, och båda har rötterna i streetart. De har länge följt varandra på Instagram och det hela började med en idé om att ställa ut ihop.

– Ska man ställa ut tillsammans vore det roligt att synka ihop våra delar och göra något gemensamt. Tanken var väl först att det skulle bli en tavla, men det var så roligt och det blev så bra att vi kom upp i 13 tavlor, säger Ola.

Det har redan visat sina verk i Sundsvall, Stockholm och Varberg och mellan den 25 och 31 juli går det att se tavlorna på galleri Rådhuset i Söderköping.

Hur går det till när ni jobbar på samma tavla?

– Det är en kul process faktiskt. Jag gör min grej och jag har ingen aning om vad han kommer göra med den när jag skickar iväg den. Och han har ingen aning om vad han får för något. Det är en överraskning varje gång. Men jag litar blint på honom, det blir alltid bra, säger Stefan.

– Jag tycker det är oerhört modigt. Han kan lägga massa tid på en detalj som jag sen målar över, säger Ola och skrattar.

Stefan tycker att Ola är bra på att anpassa sig till Stefans stil och färger.

– Det ska ju kännas som att det är en person som har gjort den, säger Ola.

På tavlorna kan man till exempel se Darth Vader som konstnär i Gamla stans och Stockholm dränkt i vatten i en dystopisk framtidsvision. Ola tänker mycket på att inte göra det mest uppenbara.

– Som exempel skickade Stefan en tavla där Riddarholmskyrkan sticker upp. Första tanken var att göra en King Kong där uppe, men sen tänkte jag att en King Kong är för uppenbart, så då fick jag tänka några varv till. Vad är ännu mer twistat? Då blev den en gigantisk Herr Nilsson i stället. Det blev bättre! 

Får du aldrig slut på idéer?

– Nej. Jag skriver upp idéer jag får i min mobil, så jag har massor. Men den finns det en del som jag tyckte var svinbra när jag kom på dem, och så nu känner jag att de aldrig bör göras. De är jättedåliga! 

– Men i det här fallet får jag inte idéerna förrän jag får tavlan. Tankearbetet tar minst lika lång tid som måleriarbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!