I sitt hus ute på Udden i Mogata finns Ricard Lindholm, Jenny Djerf och Edvin på plats på tisdagen. Två händelser av det lite ovanligare slaget ska nämligen äga rum här under dagen: dels ska de äntligen få snabbt bredband och dels ska en liten kommunal delegation komma med tårta för att fira. De är det tusende hushållet som kopplas upp till kommunens stamnät.
Vandrar in på tomten med både blommor och tårta gör Yvonne Persson (M), kommunalråd, Lars Regnander (M), servicenämndens ordförande samt Rickard Bardun, chef för serviceförvaltningen, Michael Botvidsson, ansvarig för bredbandsprojektet och några till.
Ricard tar den första tårtbiten och skär igenom garneringen: "Nr: 1000". Festen kan börja.
En viss förväntan kan anas hos familjen i väntan på att alla kopplingarna kommer på plats.
– Förut har vi haft mobilt bredband här och det har väl funkat "sådär". Det har gått att surfa i fåtöljen men inte borta i soffan för där har mottagningen varit för dålig, berättar Jenny Djerf som tror att det nog kan bli fler filmer på paddan för Edvin framöver.
Det är via byalaget i Mogata (Mogata förening) som det här lite avsides liggande området fått sin uppkoppling.
– Det har funkat väldigt bra med all information från byalaget och allt har gått smidigt, säger Ricard Lindholm som, när uppkopplingen väl blir klar, tillsammans med familjen kan välja på ett antal leverantörer som står för själva utbudet.
Kevin Olsson från Top fibre sitter vid ytterväggen och ansluter en av fyra hårtunna fiber som går in i huset.
– Teoretiskt kan det gå en obegränsad mängd med information genom en sådan här fiber, det som skapar begränsningarna är utrustningen i ändarna, berättar Michael Botvidsson.
Mogata förening är det tolfte byalaget som ansluter till kommunens stamnät. Fortfarande återstår dock drygt ett dussin byalag som inväntat besked från EU-kommissionen om landsbygdsprogrammet 2014-2020 där bredbandsutbyggnaden ingår.
Senare på tisdagen kom dock klartecken från kommissionen. Totalt kostar bredbandssatsningen 3,25 miljarder kronor, varav 1,93 miljarder är svenska nationella medel och resten EU-medel.
– Jag blir jätteglad för det beskedet, kommenterar Yvonne Persson som suttit i möte på eftermiddagen och inte sett nyheten innan.
– Detta borde innebära att den gamla tidsplanen kan gälla där vi hoppas komma igång till september med de återstående byalagen.