Det började hösten 2009, Lillmarie Jonsson och hennes dotter Lisa tyckte att hösten varit tuff och funderade på vad man kunde göra för att få tillbaks energin. Där och då föddes idén om att anordna en utställning. Man ordnade lokal genom Studiefrämjandet och ringde runt bland skapande människor i bekantskapskretsen. After Tea Galleri anordnades sista helgen i januari 2010 och blev en succé, både för de deltagande konstnärerna och publikt.
Smörgåsbord
- Många av deltagarna har varit på och velat ställa ut igen så i höstas hade vi en återträff där vi diskuterade om en fortsättning. Då bestämde vi oss för att köra sista helgen i januari även i år, berättar Lillmarie Jonsson.
Upplägget är det samma som förra året, d v s ett varierat smörgåsbord av konstnärliga alster och ett varierat buffébord av tilltugg till teet.
- Vi har både te och kaffe och till det finns scones, paj och en buffé, upplyser Lillmarie Jonsson.
Vad gäller konsten finns det mesta representerat: här finns verk i olja, akryl, fotografi, textil, teckning och keramik. Antalet utställare är elva, några har kommit till sedan förra året och andra har fallit ifrån.
Hängningsbestyr
På fredagseftermiddagen är några av deltagarna i full färd med att arrangera sina alster på Magasinet. Matilda Hjalmarsson tar fram sina sydda kläder och sätter på en färgglad t-shirt på en modellbyst. Hon var med förra året och detsamma gäller Kenneth Jonsson som målar i olja med nästan fotografisk detaljrikedom. Inspirationen kommer från de holländska 1600-talsmålarna, t ex Rembrandt.
- Jag målar i skikt med transparenta lager på samma sätt som de gjorde för att få den speciella lystern, berättar Kenneth Jonsson.
EWK är förebilden
Claes Pålsson arbetar i akryl. Han för in politisk satir i After Tea Galleri med sin målning "Zombie Raindeer". Han beskriver sin egna politiska hemvist som åt anarkisthållet och tycker att nyliberalismen som vuxit fram i samhället är skrämmande.
- Sedan Socialdemokraterna började sälja ut våra gemensamma tillgångar och avreglerade finansmarknaden på 90-talet har samhället blivit sämre, säger Claes Pålsson och tillägger att bilden på en ny moderat är en parafras på den gamla tyska propagandamålningen "Es lebe Deutschland".
En stor förebild för Claes Pålsson är för övrigt satirmålaren EWK som ju är uppvuxen i Mogata.
På lördag och söndag är alltså After Tea Galleri öppet för en stund av kontemplering och kanske lite te eller kaffe med tilltugg. I Magasinet på Munkbrogatan.