I mars påbörjades utredningen om huruvida Västra Husby skola skulle få utökade lokaler i form av en paviljong, då antalet elever har ökat under de senaste åren.
– Vi sa redan i vintras att det behövs fler lokaler, det blir väldigt trångt. Det har varit lite smygökning av klasserna och nu är det uppåt 30 stycken i varje klass, berättar Per-Arne Sterner som är barn- och utbildningschef i Söderköping.
Tanken var att paviljongen som står på Skönberga förskola skulle flyttas till Västra Husby skola, för att skapa nya klassrum till förskoleklasserna och årskurs ett. Men när sommarlovet närmade sig började man förstå att paviljongen inte skulle vara på plats, och under sommaren fick personalen på Västra Husby skola göra ett krafttag.
– Vi fick ju vända om väldigt snabbt. Vi fick reda på att paviljongen inte skulle bli klar bara några dagar innan sommarlovet och vi fick ställa om helt. Det är otroligt hur alla har ställt upp och hjälpt till att skapa något nytt, berättar Katarina Ortheden, rektor på Västra Husby skola.
Personalen fick göra i ordning de befintliga lokalerna för att optimera användandet av dem. Personalrum och expedition har gjorts om till en ny fritidsavdelning för de äldre barnen, och i sin tur har ateljén gjorts om till ett arbetsrum. Mycket har handlat om att möblera om och Katarina delar nu rum med två andra kollegor, vilket understundom kan bli lite trångt.
Vad är det som är mest akut nu när paviljongen inte är på plats?– Fritidshemsgruppen har vuxit och är i behov av utrymme, säger Katarina.
Katarina har fortfarande inte fått någon information om när paviljongen kommer att vara på plats.
Per-Arne Sterner har inte heller någon uppfattning om tidsplan, utan hänvisar till Ramunderstaden som har fått i uppdrag att förflytta paviljongen. Stefan Karlsson, som är projektledare på Ramunderstaden blev förvånad när han fick höra att skolan från början hade förväntat sig nya lokaler redan till skolstarten.
– Här har det nog brustit i kommunikationen. Troligtvis kommer paviljongen vara i bruk först under vårterminen 2018, säger Stefan.
Hur kommer det sig att det dröjer så länge?– Det är inte bara att flytta den. Vi måste ta reda på vad det kan tänkas kosta, och ska den vara permanent måste den byggas om. Sedan måste man bland annat koppla in el, vatten och den måste handikappanpassas. Och tiden att ta fram handlingar kan ta flera månader.
Frågan om paviljongen är alltså väckt och ärendet kommer att prioriteras, men projektet har ännu inte startat. Stefan berättar att de kommer att ta ett möte om paviljongen i början av september för att diskutera dess framtid.