Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Trafficking på agendan

Marianne Eriksson berättar om sitt arbete som väckt uppmärksamhet i hela Europa. Till Salu heter föreläsningen, ämnet är prostitution.

Foto:

SÖDERKÖPING2011-10-07 03:00

Eriksson är EU-parlamentariker för Vänsterpartiet, vice ordförande i kvinnoutskottet, och har länge kämpat för att EU ska motarbeta slaveri och trafficking. Hon tillhörde den första kullen av 22 parlamentariker från Sverige som började arbeta 1995. Då var hon inte särskilt angelägen om frågorna kring prostitution, däremot kring mäns våld mot kvinnor.

- Mäns våld mot kvinnor är en utav de stora frågorna. Det är ett globalt grundläggande problem, säger Eriksson.

Olika syn
Under kommande år skrev hon en rapport om våld mot kvinnor. Tanken väcktes då att även prostitution skulle ingå som en del av våldsutövandet mot kvinnor. Men Eriksson insåg hur olika EU-länderna såg på ämnet.

- Från holländskt håll ville man se på prostitution som ett valfritt arbete, säger hon och höjer ögonbrynen.

Men Eriksson ville inte ge sig i frågan. Sedan tidigare fanns en lag att prostituerade kunde dömas för att sälja sex. Hon tyckte köparen kom för lätt undan.

- Jag ville utmana medlemsländerna att kriminalisera de prostituerades kunder. De gapskrattade, men på grund av gapskratten fick media upp ögonen och jag fick kontakt med likasinnade. Jag tänkte, skrattar bäst som skrattar sist. Två år senare blev det lag i Sverige.

På senare tid har straffen skärpts och prostitutionen minskat i Sverige. Men i andra länder är det lagligt, som i Holland och Grekland.

Importerade
Cirka 90 procent av de som prostituerar sig gör det i ett annat land. Ofta finns kopplingar till kriminella nätverk, berättar Eriksson.

- De flesta är importerade på något vis. Det här visar på en ojämlikhet, säljare och köpare är inte jämbördiga.

Den svenska marknaden på nätet är överskådlig. Men det man vet lite om är unga pojkar och mäns prostitution. Eriksson efterlyser även studier på varför man köper sex. En åhörare menare att det handlar om makt. - Det är en väldigt otrevlig cynism som visar sig, säger Eriksson. 14 procent av Thailands BNP kommer från prostitution.

Eriksson oroar sig för framtiden. Aktörer finns som vill riva upp sexköpslagen, både grupper på nätet och från politiskt håll.

- Vi får gå ut och missionera, säger hon. Inte tappa tron och ta fasta på de positiva siffror som finns.

Föreläsningen hölls på Stinsen under onsdagskvällen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om