Torkan en utmaning för lantbruken

För andra sommaren i rad är det ont om nederbörd. Helgens regn var välkommet men inte tillräckligt. Torkan ställer till med stora problem för lantbruken, speciellt för dem med mjölk- och djurproduktion.

Sommarskörden. Under sommaren samlar man på sig så mycket klöver och gräs som möjligt. Det blir djurens mat under höst, vinter och vår.

Sommarskörden. Under sommaren samlar man på sig så mycket klöver och gräs som möjligt. Det blir djurens mat under höst, vinter och vår.

Foto: Amanda Lindström

Söderköping2017-08-08 07:00

– Det är rätt så illa. Det är förskräckligt torrt, säger Hans Carlsson som driver lantbruk med ekologisk mjölkproduktion på Gölja gård i Östra Ryd.

Torkan leder till att kornas sommarbete inte räcker till och att skördarna som ska utgöra vinterns matförråd blir för små.

– Dricksvatten har vi ju som tur är, det är maten som tryter, säger Hans Carlsson.

Han har redan nu fått börja ge gårdens 60 mjölkkor av vinterbetet. Men sommarens skörd är liten på grund av torkan. Den första skörden var inte normal och den andra var halv, berättar Hans Carlsson. Vinterförrådet blir därmed inte tillräckligt och det finns inget lager av mat kvar från tidigare eftersom fjolåret också det var ett torrår.

– Ett år går att leva med, men nu ställer det till med rätt stora problem. Nu växer det ingenting, det står helt still. Jag hade ett lager till i vintras men nu är det slut.

Om maten inte räcker till under vintern får gårdarna köpa in foder istället, något som innebär extra kostnader. Helgens regn var välkommet men inte tillräckligt.

– Det gör litegrann, men det är alldeles för lite för att det ska bli någon grässkörd, säger Hans Carlsson.

På lantbruket på Össby gård i Gårdeby, där ekologisk mjölkproduktion med 140 mjölkkor bedrivs, har man precis skördat gräs och klöver på vallarna för andra gången i sommar. Skörden är något mindre än den brukar vara och nu hoppas Katarina Karlberg, som tillsammans med sin familj driver gården, på mer regn.

– Vi vill väldigt gärna ha regn så att det växer till sig till den tredje skörden, säger hon.

Gårdens ungdjur har delvis fått släppas ut på vallarna för att beta eftersom det har vuxit dåligt på de naturliga betesmarkerna. Katarina Karlberg märker också av torkan på det låga vattenståndet i Hällerstadsjön.

– Stenar som vi inte har sett förut kommer upp och vi har fått förlänga staketen ned till vattnet så att djuren ska kunna komma ned dit.

De låga grundvattennivåerna känner man dock inte av i Gårdeby.

– Jag har inte hört om någon i trakten som har påverkats av dem. Vi har nybadade och djupa brunnar, säger Anders Karlberg, en av gårdens ägare.

Spannmålsodlingen påverkas den också, men inte i samma utsträckning menar Christian Ankarstrand, lantbrukare i Hällerstad.

– Den lider inte akut av vattenbristen, men vi ser en tendens till att axen mognar för tidigt och därmed blir mindre.

Torkan påverkar lantbruken olika mycket. Vilken typ av jordar de brukar och hur långt ifrån vattnet de ligger spelar in.

– Där det är längre ned till vattnet är det större brist. Tunga lerjordar påverkas inte lika mycket eftersom de har en förmåga att hushålla med vattnet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!