Den 2 mars berättade vi om skulpturen i naturlig storlek vars föregångare var en förrymd cirkuselefant 1907. Vem som gjort skulpturen har dock varit ett frågetecken, utom för dem som hanterar pil och båge. Det är nämligen medlemmar i bågskytteföreningen OMMS som skapat Topsy.
– Elefanten tillverkades inför Gästabudet 2014 och har varit ett uppskattat mål i den årliga bågskyttetävlingen, men nu vill vi sälja den, berättar Ola Pettersson i OMMS.
– Den är tillverkad i samma sorts plast som simleksaker och materialet kom från ett företag i Valdemarsvik. Men vi har gjort många andra djur också.
Just elefanten var inspirerad av den gamla historien och har därför stått på olika platser på och nedanför berget, tidvis också vintertid varit nermonterad vid föreningens skyttepaviljong i Ramunderberget. Sedan i höstas finns den vid Litzells källa där riktiga Topsy greps efter en veckas frihet.
– Tyvärr har vädret påverkat öron, betar och snabel på ett ofördelaktigt sätt för utseendet, säger Ola Pettersson.
Frågan är om Söderköpings kommun vill köpa Topsy, låta henne stå kvar och förses med en informationsskylt om bakgrunden. Hon hör ju ihop med bergets historia.
– Det kan inte jag bestämma, men ska kolla om det kan finnas något intresse av att kommunen köper den, säger Peter Taubernan, driftchef på gata/park.
Lars Svensson, uppväxt i Söderköping, har under sin ungdomstid hört fadern Albin Svensson berätta om sitt dramatiska möte med den levande elefanten för 110 år sedan. Albin Svensson bodde i Färjestugan och var 17 år 1907. En vinterdag gav sig ut i Ramunderskogen för att jaga harar. En jakt som slutade med att han själv blev jagad av en ilsken och förmodligen hungrig elefant.
– Redan som liten pojke fick jag höra berättelsen om mötet med Topsy och tyckte det var väldigt fascinerande. Han visade mig också platsen där han mötte elefanten, säger Lars Svensson.
– När mina barnbarn besöker den nuvarande elefanten i Ramunder vill de gärna höra berättelsen om när deras farfars far mötte den riktiga Topsy.
På facebook har OMMS en offentlig grupp med namnet Yngve Trötts Forum. Där kan man läsa i detalj om hur plast-Topsy tillverkades.