Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nattleveranser till storkök – för miljöns skull

Nu provar Söderköpings kommun nattleveranser till tre av kommunens storkök bland annat för att på så sätt minska sin miljöpåverkan. Detta eftersom grossisten nu kan utnyttja sin ellastbil även nattetid.

En nattleverans anländer till Storängsgården, Söderköping, med varor.

En nattleverans anländer till Storängsgården, Söderköping, med varor.

Foto: Anders Persson

Söderköping2023-03-22 16:00

Transporter av olika slag står för en hel del av vår klimatpåverkan och det är ett av skälen till att Söderköpings kommun nu gör ett test när det gäller leveranser till kommunens storkök. Det handlar om att införa nattleveranser till tre av kommunens kök under våren, detta ska sedan utvärderas.

undefined
En nattleverans anländer till Storängsgården, Söderköping, med varor.

Det här sker i samarbete med kommunens grossist.

– I vår måltidsplan står bland annat att vi ska sträva efter en så liten klimat- och miljöpåverkan som möjligt, berättar Eva-Lott Blixt, kostchef i Söderköpings kommun i ett pressmeddelande. 

– Nattleveranser ger vår grossist möjlighet att nyttja sin eldrivna lastbil även på nätterna. Det gör att våra leveranser ger ett mindre klimatavtryck. 

undefined
Eva-Lott Blixt är kostchef i Söderköpings kommun och tycker det är bra att minska miljöpåverkan genom nattliga leveranser.

De tre storkök som deltar under provperioden är Västra Husby skola, Storängsköket och Ramunderköket. Kommunen framhåller att det finns fler fördelar med nattleveranser än de miljömässiga: Varuleveranserna stör på detta sätt inte kökets verksamhet och dessutom undviker man de säkerhetsrisker som stora lastbilar kan innebära dagtid på skolans område. 

– Vi har provat ett tag nu och det är väldigt positivt, säger Helena Hägg, arbetsledare och kock i Storängsköket. 

– Allting står på plats på morgonen när vi kommer, så det är bara att köra igång. Det är ett stressmoment mindre när vi inte behöver vänta på leveranser utan allt är redan här.

Karta: Söderköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!