Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tema: Egypten

Det är lite som att vandra in i en gravkammare i Luxor när man kommer upp på Stinsens övervåning. Här finns Horus (guden med falkhuvud) och många andra bekanta egyptiska motiv och hieroglyfer. Det är klass nio på Waldorfskolan i Söderköping som ställer ut.

Eleverna från 9:an på Söderköpings Waldorf-skola: Tobias Hanell, Sofie Lindman, Cara Braunsthal, Anton Bring och Sarah Eckard framför några av sina alster på Stinsen.

Eleverna från 9:an på Söderköpings Waldorf-skola: Tobias Hanell, Sofie Lindman, Cara Braunsthal, Anton Bring och Sarah Eckard framför några av sina alster på Stinsen.

Foto: Sandberg Niclas

SÖDERKÖPING2008-02-09 03:00
Eleverna har haft period i konsthistoria i tre veckor. En period innebär att man läser ett ämne koncentrerat under en längre tidsperiod. I detta fall har det inneburit att man läst konsthistoria på förmiddagarna men förutom det har man också haft åtta timmar i veckan där man praktiskt har återskapat egyptiska inskriptioner och skulpturer. Nu har man alltså utställning på Stinsen med sina alster som i många fall även är signerade med hieroglyfer. "Jobba med händerna"
Sarah Eckard i 9:an tycker att det varit en rolig period. - Det är skönt att inte bara läsa utan få jobba med händerna också, tycker Sarah. Man har utgått ifrån en slät gipsplatta som man sedan bearbetat. - Vi har skrapat fram figurerna i gipset så det blir en relief, berättar Cara Braunsthal. Sedan har vi målat med vanlig akvarellfärg. Alla elever är ense om att det varit en intressant period under vilken man gått igenom allt från grottmålningar till våra dagars modernism men det forna Egypten har ändå fascinerat lite extra. - Det är ju en så gammal kultur, säger Anton Bring. De första hieroglyferna hittades i grottor någonstans runt 3000 år före Kristus. Aha-upplevelse
Det är andra året som slöjd- och hantverksläraren Peter Rundlöf har hållit i den praktiska delen av konsthistorie-undervisningen. - Alla elever har kommit igång bra och fått fram riktigt fina resultat, tycker Peter som till skulptureringen har utarbetat och slipat till speciella verktyg för att bearbeta gipset med. Eleverna har fått utgå från bilder av existerande konstverk och sedan gjort en replik. - Min tanke är att om de får skapa efter en förebild så kan de som vuxna få en aha-upplevelse när de stöter på originalverken i något sammanhang, säger Peter Rundlöf. En vecka återstår av konsthistorie-perioden för de 13 eleverna i nian och deras utställning pågår denna helg så man får passa på om man vill se den.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om