Tandläkaren som blev biten av hästar

Torbjörn Lundström sadlade om och bytte människa mot häst. Idag driver han Sveriges enda hästtandvårdsklinik.

Stolt. Sandra Svensson var nöjd med Fernando.

Stolt. Sandra Svensson var nöjd med Fernando.

Foto: Niclas Sandberg

Söderköping2016-07-23 12:00

Fernando får komma in! ropar veterinär Sofia Tenselius. Det har blivit dags för Fernandos årliga tandkontroll. Fernando är en häst och platsen är Djurtandvårdskliniken i Västra Husby.

Väl inne i den moderna kliniken lyssnar Sofia Tenselius på Fernandos hjärta och ger honom sedan bedövning. Fernando lägger sitt trötta huvud på madrassen framför sig och en munstege sätts på för att hålla munnen öppen.

Sofia börjar med att skölja munnen och för sedan in en kamera. Vid dataskärmen som nu visar upp Fernandos tänder står klinikens grundare, Torbjörn Lundström.

Torbjörn Lundström arbetade först som allmäntandläkare på sjukhuset i Norrköping och hade hästarna som hobby. Av ren slump frågade Kolmårdens djurparks dåvarande veterinär, om Börje kunde tänka sig att kolla tänderna på en gorillahane.

– Där och då trodde jag aldrig att jag skulle laga hål på hästar. Det blev en ögonöppnare att djur hade munnar också, säger Torbjörn

– Dagen efter grävde jag i mina hästars munnar och sedan dess har det tagit fart, säger han.

Idag tar kliniken emot remisspatienter från hela Norden och Tyskland. De hästar som kommer hit till kliniken har inte sällan bettfel. Men det allra vanligaste är att de har skador orsakade av betsel eller liknande. De kan också ha frakturer, karies, tumörer och tandlossning.

– Vi jobbar inte bara med special fall, vilket är bra. Det är viktigt med rutinkoll och inte glömma hur friska djur ser ut i munnen, säger Torbjörn

Varje år besöker ett 40-tal veterinärer från hela världen Torbjörns klinik som är den enda i Sverige som bara är specialiserad på just djurtandvård. Torbjörn undervisar på tandvårdslinjen vid SLU och sedan hästtandvård blev ett akademiskt ämne har vården utvecklats. Inte minst på det tekniska planet.

– Alla instrument som tas fram idag är väldigt fascinerande. Man måste vara nördig och låta bli att köpa sportbilar om man ska ha råd, skrattar Torbjörn.

Men i teknikens framfart gäller det också att hitta de mer primitiva lösningarna. Sedan kliniken byggde viloboxar på gården har bedövningsdosen kunnat minskas med en tredjedel.

– Hästar är flyktdjur, med bedövning i kroppen kan de vara svåra att beräkna. Att ge hästen möjlighet till vila har underlättat på många plan.

Och där står han nu, Fernando, i sin vilobox och återhämtar sig. Nu är det dags för hemfärd och tandläkare Lundström ser nöjt på.

–  Jag tycker det är lika roligt som dag ett. Jag är mycket privilegierad, säger Torbjörn Lundström.

En häst har emellan 36 - 42 tänder.

Vissa av tänderna sitter 50 cm in i munnen.

Hästar drabbas precis som människor av frakturer, karies, tumörer och tandlossning.

För att undvika möjliga tandskador rekommenderas att inte mata djur med onaturliga ämnen.

Hästar får alltid lugnande vid tandoperation.

Idag har 15 procent av alla hästar karies.

Torbjörn Lundström, djurtandläkare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om