Tallbackens café stänger

Tallbackens café och grill har stängt och kommer inte öppna igen. Nu råder meningsskiljaktigheter om vad som ska hända med byggnaden.

Vägkrogen mellan Norrköping och Söderköping stänger för gott.

Vägkrogen mellan Norrköping och Söderköping stänger för gott.

Foto: Robert Svensson

Söderköping2018-07-06 17:30

Den populära vägkrogen längs E22 till Söderköping har stängt sina portar för sista gången. Det säger Elias Issa som äger byggnaden och som har drivit restaurangen i fyra års tid.

– Det är jättetråkigt. Det är en kultursymbol som jag önskar kunde få finnas kvar, säger Elias Issa.

Elias Issa äger byggnaden men arrenderar marken. När Elias Issa köpte byggnaden skrev han på ett redan befintligt arrendekontrakt som gällde i 25 år. Då var det två och ett halvt år kvar på kontraktet. Den dåvarande ägaren till Petterslund, som marken kring Tallbackens heter, sade att avtalet förlängs automatiskt i 25 år till när kontraktsperioden går ut. Detta var Elias Issa inte intresserad av utan ville köpa tomten där Tallbacken står, något som den dåvarande ägaren enligt Elias Issa sade ja till.

Strax därefter fick Petterslund nya ägare som endast ville teckna avtal ett år i taget och som nekade Elias Issa att köpa tomten. Förra året förlängdes kontraktet till att löpa detta året ut men Elias Issa får inget klart besked om huruvida han får fortsätta arrendera nästa år.

– Jag önskar att jag kunde fortsätta driva restaurangen men ägarna ger mig inga klara besked om ifall jag får fortsätta arrendera marken. Restaurangen behöver rustas upp men det är ingenting jag vill lägga pengar på eftersom jag inte vet hur framtiden för restaurangverksamheten ser ut, säger Elias Issa.

Om detta råder meningsskiljaktigheter. Jan Nystedt är en av delägarna till Petterslund, marken där Tallbackens café och grill står. Han menar att Elias Issa har kunnat fortsätta förlänga sitt kontrakt på årsbasis men att Elias Issa inte har velat göra detta.

– Vi har inte sagt nej utan det är Elias Issa själv som har gjort valet att inte fortsätta. Han säger att han har blivit lovad att få köpa marken men det är inget vi känner till. Vi är idag inte redo att sälja marken kring Tallbacken.

Jan Nystedt vet i nuläget inte vad som kommer hända med byggnaden.

– Det är nyligen vi fick reda på att Elias Issa inte vill fortsätta med sin verksamhet. Vi har inte fattat beslut ännu om hur vi tänker gå framåt, säger Jan Nystedt.

Under sommaren skulle en annan krögare driva restaurangen i Elias Issas ställe men kunde av olika anledningar inte göra detta. Varför är oklart men det talas dels om skador och personlig konkurs. Därför stänger Tallbackens café och grill redan nu under högsäsong.

– Jag är jättebesviken. Det är väldigt tråkigt allt det här, säger Elias Issa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om