Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ta med resterna och värna miljön

Mängder av ätbar mat slängs från restauranger. Nu hoppar ett antal krögare i Norrköping på en kampanj för att minska matsvinnet. I Söderköping på går den månaden ut.

Foto: Gunnar Lundmark / SvD / TT

SÖDERKÖPING2014-11-29 14:00

Månaden ut pågår kampanjen kallad ”förResten”. Tillsammans med Söderköpings kommun hoppar restaurangerna Backfickan, Vi & Ni, samt Campino på evenemanget som just nu pågår i 14 svenska kommuner.

Det är en del i EU-projektet ”Europa minskar avfallet” som går ut på att visa hur vi kan göra för att nå en livsstil där vi lämnar mindre avfall efter oss.

Mat är en stor bov i dramat. Bara i Sverige kasseras nära 90 000 ton restaurang som skulle gå att äta, enligt siffror från Naturvårdsverket. Det motsvarar en lunch för alla svenskar varje dag under fyra veckor.

I stället för att slänga maten erbjuder sig de deltagande restaurangerna att skicka med den mat man inte orkar äta upp i en matlåda att ta med hem.

– Ett enormt slöseri med pengar, energi, jordbruksmark och vatten. Med den här kampanjen vill vi uppmana gästerna att ta med sig maten och äta upp den vid ett senare tillfälle. Restaurangägaren minskar mängden avfall och miljön vinner på att vi hushåller med dess resurser, säger Rickard Bardun som är VA- och renhållningschef i Söderköpings kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om