Styret i Söderköping, M, S samt KD har beslutat att höja kommunalskatten med 80 öre från den 1 januari nästa år i samband med att strategisk plan 2024–2026 med budget 2024 klubbades i kommunstyrelsen. V, C, L samt SD reserverade sig mot beslutet.
Det innebär att skattesatsen hamnar på 21,98 procent. Som jämförelse har Norrköpings- och Valdemarsviks kommuner som har 21,8 respektive 22,5 procent.
Orsaken är en krisande ekonomi där den senaste prognosen pekar på ett minusresultat överstigande 40 miljoner kronor.
– Vi har en ganska dålig soliditet och har samtidigt stora investeringsbehov. Vi måste kunna betala av på våra lån för att göra nya investeringar, förklarar Martin Sjölander (M), kommunstyrelsens ordförande som tillägger att man också gör besparingsåtgärder.
– Dels ligger det ett effektiviseringskrav på två procent per år som alla får jobba med. Sedan får vi se över investeringar och ha en lämplig nivå på dessa som vi klarar av att bära.
Innan valet sa ni att ni inte skulle höja skatten, hur motiverar ni det nu?
– Det är ju inget vi vill naturligtvis men vi har haft lägre resultat än kommunerna runtikring, vi skulle egentligen behövt ha bättre resultat under längre tid.
Kommer Söderköpingsborna att märka den ekonomiska situationen på något sätt förutom skattehöjningen?
– En sak jag tänker på är den planerade idrottshallen som skjuts längre in i framtiden. Planerad byggstart var 2025 men det pausade vi redan i våras. Sedan behöver vi också ta fram en långsiktig finansieringsplan på 10-15 år så vi kan dela upp investeringarna på lite längre tid.
Man befarar alltså ett rekordlågt resultat. I ett pressmeddelande talar man bland annat om en minskning av administrativ personal.
– Genom de åtgärder som nu planeras tar vi ansvar och skapar förutsättningar för att säkra kommunens ekonomi på lång sikt, skriver kommunalrådet Tuula Ravander (S).
Många av utmaningarna sägs bero på befolkningsutvecklingen med en ökning av äldre som behöver omsorg.
– Det kommer krävas en insikt hos kommuninvånare, medarbetare och politiska företrädare att vi står inför nya och svårare ekonomiska tider. Vi kommer att arbeta med strukturella förändringar på lång sikt för att få till en systematiskt hållbar struktur i välfärdens organisation, kommenterar Anders Eksmo (KD) i pressmeddelandet.
Budgeten tas den 13 november i fullmäktige.