Det var lite molnigt när dagen grydde och på förmiddagen föll några droppar regn över Söderköping. Men när eftermiddagen – och nationaldagsfirandet – närmade sig blev det varmare, på gränsen till kvavt. Men något mer regn blev det inte när fantåget väl äntrade gräsmattan i Brunnsparken och firandet drog igång.
Gerd Aronsson (S), kommunfullmäktiges ordförande fungerade som konferencier under eftermiddagen som präglades av både dans och musik – men även teater.
För årets tal stod Mattias Ravander (S), kommunstyrelsen ordförande. Han resonerade lite kring att nationaldagen kan betyda olika saker för olika människor och hur Sverige hela tiden förändras:
– Men att kunna ta emot alla med öppna och varma händer är typiskt svenskt, något vi gjort gång på gång. Det måste vi fortsätta med.
Det bjöds också på flera teaterframträdanden, ett smakprov med sång gavs från sommarens familjeföreställning "Emil!! Nya hyss i Katthult" av Teater Sythercopie och dessutom framförde klass fem från Waldorfskolan sitt sju minuter långa och vinnande bidrag till den teatertävling som S:t Ragnhilds gille står bakom. För detta fick klassen diplom och 1000 kronor till klasskassan.
Dans av väldigt olika karaktärer fick publiken också se. Först ut var Ramunder spel & dansgille – iförda granna folkdräkter – som stod för det mer traditionella i dansväg, nämligen vals och hambo.
Den åtta tjejer starka dansgruppen Joy (alla från Söderköping) representerar däremot den modernare streetstil som fört dom långt – i år kom de till exempel tvåa i Danskarusellens riksfinal. Just det finalbidraget, med cirkustema, uppförde de på nationaldagen till häftigt pumpande, balkandoftande dansmusik.
Det ägde också rum ett firande i S:t Anna för andra året. Landshövding Elisabeth Nilsson höll ett tal som visade att hon satt sig in i det arbete som görs för att utveckla bygden, och Lotta och Linnea Källström bjöd på somrig musik och sång. De lokala men även internationella stjärnorna Peter och Matilda höll två bejublade framträdande och Söderköping S:t Anna församling bjöd på trumslagarshow.
Även på S:t Anna skärgårdskola var det fullt hus och på idrottsplatsen fanns både lekar och prova-på skytte av olika slag. Här kunde man också bygga och flyga med sin egen drake, och vinden var perfekt för just drakflygning.
En uppskattning säger att mellan 1300-1500 besökte firandet, bland andra hedersgästerna från Stenbrinkens äldreboende. De hämtades till firandet med vagn dragen av hingsten ITS Rafferty.