Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stort intresse för ny sopsortering

Söderköpings kommun planerar att införa samma typ av sopsortering som i Norrköping. Intresset från allmänheten var stort under Bodagen.

Nytt system. "Det kommer bli svårt för oss i radhus, men samtidigt tror jag det är bra. Det förenklar att man slipper åka till återvinningen" säger Katarina Lönnqvist som besökte Bodagen. Till vänster: Theres Stark, VA-chef.

Nytt system. "Det kommer bli svårt för oss i radhus, men samtidigt tror jag det är bra. Det förenklar att man slipper åka till återvinningen" säger Katarina Lönnqvist som besökte Bodagen. Till vänster: Theres Stark, VA-chef.

Foto: Louise Åsenheim

Söderköping2017-04-01 15:23

Det är ännu inte beslutat, men en ny avfallsplan ska tas i kommunfullmäktige under våren och i den står att den nya typen av sopsortering ska införas i kommunen.

– Tanken är att det ska införas så fort som möjligt, men senast 2020, säger Theres Stark, VA-chef.

Systemet innebär att villaägarna redan i soptunnan sorterar bland annat plast, metall, färgat och ofärgat glas, tidningar och pappersförpackningar i olika fack.

– Det ger också möjlighet till matavfallssortering, vilket är något många frågar efter, säger Stark.

Vanligast är systemet i Skåne, men även Norrköping införde det i höstas.

Det ena soptunnan kommer att tömmas två gånger i månaden och den andra soptunnan en gång i månaden.

Blir det inte väldigt fullt?

– Jag har det här hemma, vi är två vuxna och två barn, och det fungerar bra. Man får lära sig att trycka ihop saker, säger Theres.

Fördelarna är att tunnorna är mer ergonomiska för sopåkarna och att facken gör människor mer benägna att sopsortera.

– Det blir ju väldigt tydligt med de här olika facken.

Under Bodagen, som arrangerades av Serander Fastighetsförmedling och Handelsbanken på lördagen, var det en strid ström av folk till kommunens monter.

– Det känns som om vi är jättepopulära, säger Jim Andersson, renhållningssamordnare.

Katarina Lönnqvist var en av de som ställde frågor.

– De här soptunnorna är för stora för oss som bor i radhus. Vi vill dela med grannarna, men då borde vi få betala halva avgiften, säger hon.

Theres Stark säger att det inte är möjligt, eftersom en stor del av det man betalar är en fast avgift som går till återvinningscentraler, personal och information.

– Den blir man tyvärr inte av med för att man delar soptunna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!