Problemen med klotter och skadegörelse har pågått i runt ett års tid men enligt uppgifter till NT har brottligheten på senare tid gått över till exempelvis rånförsök, inbrott och trakasserier mot äldre. Bilden bekräftas av både kommunens säkerhetssamordnare och Patrik Andersson på Focus fritidsgård.
– Sen ett halvår tillbaka har vi sett en upptrappning av klotter och ungdomar i grupp som har ett destruktivt beteende, säger han.
De som jobbar med ungdomar har vid det här laget skaffat sig en bra bild av vilka majoriteten av dem är, bland annat med hjälp av de väktare som patrullerat Söderköping kvälls- och nattetid i sommar. Det handlar om 10–15 killar i högstadieåldern.
– Ett fåtal av dem är knutna till Norrköping. De bor där men har kompisar här.
Nu har delar av Ungdomsgruppen, en samverkansgrupp bestående av skola, socialtjänst och polis bland annat, börjat ta fram stategier för hur man ska agera. Det handlar både om att göra fysiska platser tryggare men också om hur man konkret ska göra i kontakten med de unga och deras målsmän.
– Vi är måna om att agera tidigt så att vi får ett stopp på det här. Kanske skulle vi ha börjat ännu tidigare, säger Andersson.
Hur har det kunnat gå över från klotter till att handla om trakasserier mot människor?– Vi har en bild av det sannolikt är olika grupper som gör dessa saker, vilket gör det lite mer komplext. De utmanar sig själva och är ute efter att skaffa sig en maktposition i gruppen, säger Andersson.
– Enskilt kan man ha bra prat med dem, men i grupp blir de väldigt annorlunda, säger Tony Eriksson, biträdande rektor på Ramunderskolan.
Han betonar att samverkan mellan Focus och Ramunderskolan har stor betydelse.
– Totalt sett har vi en lugn skola på dagtid, men händelserna är spridda över dygnet. Vi får höra saker och då är det jätteviktigt att vi samarbetar.
Lasse Eriksson, vikarierande gruppchef för polisens ungdomsutredare, känner till att det har varit oroligt i Söderköping under sommaren. Vid ett tillfälle misshandlades en äldre man av flera unga killar efter att han tröttnat på stöket och konfronterat dem. Att det nu förekommer större gäng är däremot en nyhet för Eriksson. Men att saker inte polisanmäls betyder inte att problemen inte finns, menar han.
– Jag har ingen anledning att tvivla på vad personalen säger. Områdespolisen har ju varit kort om folk ett tag och när vi inte varit där i den omfattning man skulle önska kan gängen bli större.
I nästa vecka kommer två nya områdespoliser som ska jobba i kustkommunerna till Söderköping för ett möte.
– Det känns hoppfullt att polisen vill ta Söderköping på allvar, säger Andersson.