Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Storm om familjepolitik

Söderköpings kommun planerar att införa ett vårdnadsbidrag. Det börjar gälla från den 1 januari 2009 och ska ligga på 3 000 kronor per barn och månad. Men oppositionen är starkt kritisk.

Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

SÖDERKÖPING2008-06-28 03:00
Vårdnadsbidraget har länge varit en av kristdemokraternas profilfrågor och 2007 lyckades man få med sig de övriga Allianspartierna i regeringen på ett kompromissförslag. Det innebär att de kommuner som så vill kan ge ett skattefritt kommunalt vårdnadsbidrag på max 3000 kr per barn och månad från den 1 juli 2008. Från 1 januari
I alliansstyrda Söderköping ska enligt planerna vårdnadsbidraget börja gälla från den 1 januari 2009, det slutliga beslutet ska tas av fullmäktige i september, och gäller enbart helt belopp, alltså 3000 kronor per barn och månad. Administrationen av bidraget kommer att ske inom barn- och utbildningsnämnden. Kristdemokraterna i Söderköping är av naturliga skäl mycket nöjda med beslutet även om man gärna hade sett ett lite annat upplägg. - Det här handlar ju om kompromisser, vi hade egentligen önskat ett större bidrag på 6 000 kronor som också skulle vara beskattat men det har kokat ner till det här förslaget, säger kommunalrådet Anders Eksmo (kd) som framhåller rättviseaspekten. Rättvisefråga
- För mig är det här en rättvisefråga. Om man som förälder vill vara hemma med sina barn några år har man förut inte fått en enda krona medan en offentlig barnomsorgsplats är subventionerad med över 100000 kronor om året. Hur rättvist är det systemet egentligen? Eftersom det är frivilligt för kommuner att genomföra denna reform är det många "röda" kommuner som väljer att inte införa vårdnadsbidraget. Enligt en enkät gjord av Sveriges kommuner och landsting har 99 (nära 41 %) av 238 kommuner bestämt sig för att genomföra vårdnadsbidraget. 91 tänker inte genomföra det överhuvudtaget. - Men till exempel Södertälje inför vårdnadsbidraget trots en "röd" majoritet så det är inte en helt enhetlig bild, påpekar Anders Eksmo. Ordföranden i barn- och utbildningsnämnden, Anders Senestad (m), har varit med och utarbetat det förslag som ska klubbas i fullmäktige i september. - Vi har inte gjort någon kostnadsberäkning, det här är ju helt nytt så vi får se hur många som kommer att ansöka om bidraget men vi har till en början anslagit 500 000 kronor ur kommunstyrelsens budget, säger Anders Senestad som understryker att det handlar om valfrihet. Oppositionsrådet Gerd Aronsson (s) har en helt annan bild av förslaget. - Att friska, starka människor ska få bidrag för att gå hemma samtidigt som sjuka och arbetslösa får sänkta ersättningar tycker vi är väldigt märkligt. Man har också sagt från alliansen att människor inte ska behöva bidrag för att klara sig och så inför man ett nytt bidrag, nej, vi får det inte att gå ihop, säger Gerd Aronsson som också är tveksam om finansieringen av vårdnadsbidraget. Underfinansierat?
- Vi tycker inte att man avsatt tillräckligt med pengar. Den budgeterade summan är för närvarande 500 000 kronor, men vi vet att det idag är ett 40-tal familjer i kommunen som inte utnyttjar barnomsorg och för dem är vårdnadsbidraget en ren inkomst. Bara dessa 40 skulle innebära en utgift på närmare 1,5 miljoner, säger Gerd Aronsson som också undrar vad kommunen ska dra in på om kostnaden överstiger de budgeterade pengarna. - Vi ställde den frågan i onsdagens fullmäktige, men fick inget svar. Miljöpartiet har i ett antal kommuner ställt sig bakom vårdnadsbidraget, men i Söderköping får förslaget inget stöd. - Vi är absolut emot, det är ett dåligt förslag ur jämställdhetssynpunkt, säger miljöpartiets Friederike Gerlach, avgående ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. - Istället anser vi att föräldraförsäkringen som i grunden är ett bra system måste byggas ut. När vårdnadsbidraget klubbades i barn- och utbildningsnämnden reserverade sig ledamöterna från vänsterpartiet och socialdemokraterna. I deras reservation står bland annat: "Vårdnadsbidraget riskerar att allvarligt urholka kvalitén i barnomsorgen.(...) Ett införande av vårdnadsbidraget är också många steg tillbaka i arbetet med att uppnå jämställdhet mellan kvinnor och män." I kommunfullmäktige den 3 september är det alltså tänkt att förslaget ska klubbas, man kan nog anta att det väntar en hård höstdebatt.
l Vårdnadsbidraget är ett skattefritt kommunalt bidrag på max 3 000 kr per barn och månad och gäller från den 1 juli 2008. Det är valfritt för kommuner att införa det. l För att vårdnadshavare ska få fullt vårdnadsbidrag är ett villkor att man inte utnyttjar offentlig förskoleverksamhet. l Andra villkor är att man inte uppbär till exempel arbetslöshetsersättning och föräldrapenning. l Förutom vårdnadsbidraget innehåller regeringens reform en jämställdhetsbonus vilket innebär en skattelättnad på 3000 kronor till föräldrar som delar lika på föräldraförsäkringen, denna del av reformen är statligt finansierad och är heller inte alls lika kontroversiell, exempelvis har socialdemokraterna sagt sig vara villiga att diskutera det. l Den beräknade kostnaden för jämställdhetsbonusen är 190 miljoner för 2009.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om