Det pågår byggarbeten i det lilla i Stadshistoriska muséets lokaler på Gamla Skolgatan. Här sitter Lars Lindh och bygger upp en välbekant men ändå lite främmande miljö på ett bord: nämligen Storgatan anno 1960 – en tidpunkt då detta fortfarande var genomfartsleden i Söderköping.
– Det var ju lika brett som nu, fem och en halv meter på smalaste stället med lastbilar som var två och en halv meter breda som möttes. När jag som barn gick på Storgatan med mamma fick jag dra åt mig fötterna när lastbilar kom åkande, minns Lasse Lindh.
Det första huset han byggde var "Ragnars korvkiosk" efter en bildförlaga men det han betraktar som sitt mästerverk (hittills) är modellen av den gamla – nu rivna – serveringsvillan. Han har också tidigare byggt en modell av Söderköpings bokhandel.
– Det är lite kul, i bokhandeln finns nu en modell av bokhandeln som också är byggd i bokhandeln, säger Lasse Lindh och tillägger att han gav den modellen till Anders Karlin på Söderköpings bokhandel eftersom man firade 200-årsjubileum 2015.
Allt är byggt i skala 1:87 – eller H0 som den också kallas – den vanligaste skalan för modelljärnvägar som Märklin och Fleischman. Det innebär att det är enklare att skaffa skalenliga bilar, cyklar, människor och andra tillbehör som kan finnas i välsorterade hobbyaffärer.
– Kommunen skrev ut stadskartan från denna tid i rätt skala så jag bygger upp husen utfrån den med rätt proportioner, berättar Lasse Lindh som börjar med att sätta ut en husskelett i stadsmiljön, sedan rättar han till den vartefter tills den stämmer med omgivningen.
– Det tar kanske en månad att bygga ett hus, jag jobbar ju på lediga stunder.
Han använder sig av lim, papp, trä, lexanplast och annat för att bygga de små husen som blir förvånansvärt stabila och trogna sina förlagor – oftast jobbar han utifrån foton när det gäller hus som inte längre finns, annars går han helt enkelt och tittar och mäter på husen för att få det rätt i detaljerna.
Har du något drömprojekt du skulle vilja bygga?
– Husen som försvunnit. Till exempel Brunnsvillorna och det gamla badhuset som låg mittemot Brunnslasarettet; epidemisjukhuset som låg mellan Djurbergs och kreatursvallen, det revs på 1970-talet, säger Lasse Lindh.
Lasse Lindh har fortfarande ett antal hus att färdigställa innan utställningen öppnar den 1 juni, dagen då muséet slår upp portarna för sommarsäsongen. Då ska man också hålla en formell vernissage för utställningen som består av fler element men som utgår från Storgatan: "Stadshistoriskt smörgåsbord" är namnet och den ska stå till och med 2017.