Hösten 2014 gjordes en dokumentation om området Storängen av en tidigare anställd och i samband med detta hölls också flera kvällsträffar om omsorgen förr och nu samt om Storängen specifikt. Detta var en plats där det under lång tid fanns verksamhet och boende för människor med utvecklingsstörningar. Man startade 1926 med en ”sinnesslöanstalt” samt vård- och arbetshem. Här fanns sedan verksamhet ända fram till 1993 då det helt avvecklades.
Nu presenteras utställningen ”Normalstörd” – med vernissage på Stinsen torsdag den 16 april – som vill berätta om Storängstiden och Söderköpings omsorg för personer med funktionsnedsättning. "Normalstörd", som består av ord, bilder och föremål, är uppdelad i tre delar: dåtiden, nutiden och framtiden.
.– Det blir en del fotografier från första delen av 1900-talet som vi lånat från Gillet. Sedan blir det bildspel och produkter från dagverksamheten Hamra, säger Monica Stangel Löfvall som hjälpt till med utställningen.
Det kommer också att äga rum aktiviteter runt detta tema under utställningen som avslutas den 30 april.
– Det kommer att finnas någon på plats nästan varje eftermiddag som man kan ha dialog med, berättar Monica Stangel Löfvall:
– Några exempel är Hamra dagcentral, LSS-handläggare och politiker.
Hela utställningsprogrammet avslutas den 4 maj med en föreläsning av Pär Johansson från Glada Hudikteatern.
Arrangörer är sektor LSS, Kulturkontoret, Bilda och kommunstyrelsen, Söderköpings kommun.