Nationaldagen har rört sig mot förmiddag och solen är helt ohotad på den klarblå himlen. Det må vara röd dag men för konstföreningen Blandart finns ingen vila – runt Rådhustorget, och kanske framförallt i Storån, råder full aktivitet. Detta är nämligen dagen då årets version av Å-art ska placeras ut.
Ordföranden i föreningen Lars Malm har just vadat ut i ån för att placera ut sitt verk "Ådjuret", en lek med ordet odjur, för det föreställer en ormliknande varelse som simmar där mitt i vattenfåran.
På land står Ola Niklasson iklädd våtdräkt färdig att plumsa i Storån för att förankra sitt eget bidrag: "Super Duper Duck and the Dynamic Duo". Han berättar om vad det här med Å-art handlar om.
– Det är fjärde året vi gör det här som egentligen började som en pandemigrej för att inte behöva vara inomhus. Vi pratade ett tag om street-art, alltså att ta ut konsten på stan, men vi har ju så nära till Storån som rinner utanför galleriet i Rådhuset så det här kändes naturligt. Det blev Å-art istället, berättar Ola Niklasson som tycker att det varit god respons de här åren.
– 2021 var mitt bidrag en and med ungar bakom som hette "Pappaledig" och den var förankrad med ståltråd som tyvärr rostade efter ett tag. När jag befann mig i Stockholm på semester började det välla in meddelanden på sociala medier att pappa-anden hade vält. Det är jättemycket engagemang och det är superkul!
Det är sju konstnärer som bidrar till årets Å-art. Sex av verken är placerade runt den del av ån som öppnar sig bakom Fiskartorget och ett sitter under den närmaste bron nedströms, nämligen färgglada "Peace-dreams" av Anette Berglund.
Konstnären Ulla Nerman kommer vandrande med en slägga som ska användas för att förankra en brygga där två träfigurer föreställande barn ska hålla till.
– Förra året var Aicha ensam på bryggan men i år är brorsan med också, förklarar Ulla Nerman som tillägger att verkets fulla namn är "Aicha o Carl Anders Nabilay".
Ola Niklasson förklarar att det har sina utmaningar att jobba med konst i en vattenkontext.
– Det är spännande för det är ju inga av oss konstnärer som egentligen arbetar i de materialen vi jobbar med här. Man är ju tvungen att anpassa väldigt mycket eftersom de ska vara anpassade för vatten och förtöjda – man vet ju aldrig riktigt hur bra de kommer att hålla. Första året tänkte vi att det ju kunde vandaliseras dagen efter vi lagt i verken men beslutade att vi kör i vilket fall – det har dock inte hänt någonting på de här åren som inte är självförvållat, säger Ola Niklasson.
– Men det är en jätteutmaning att skapa konst för den här miljön. Det är något man grunnar på under större delen av året, hur man ska lösa vissa delar och så. Det är också en utmaning att vattennivån är så olika, just nu är det normalt men det kan ju också bli riktigt lågt vatten så man måste vara beredd på allting.
Förutom de nämnda konstnärerna bidrar Kerstin Danielsson med "Å-bäddat", Lena Neander med "Näckros" samt Ohla Söderlund med "Jordgubb, päron och citron".
Utställningen genomförs av Blandart med stöd av Region Östergötland, Folkuniversitetet samt Söderköpings kommun och finns på plats hela sommaren. En karta kommer också att finnas med konstnärernas och verkens namn.