Stor lönn föll i Söderköping

En stor lönn föll omkull i S:t Laurentii kyrkpark på torsdagsmorgonen. Tursamt nog kom ingen människa i vägen för trädet.




Här ser man resterna av stammen på den fallna lönnen och längre bort museet som skadades av trädet.

Här ser man resterna av stammen på den fallna lönnen och längre bort museet som skadades av trädet.

Foto: Sören Boström

SÖDERKÖPING2019-07-05 11:05

– Men det var bara minuter från att vår intendent Lars Lindh hade träffats av trädet, berättar Ola Lönnqvist, ordförande i Söderköpings stadshistoriska museum.

– Lars gick från museet klockan 17,05 och satte sig i sin bil och åkte iväg. Cirka 17,20 föll trädet omkull, precis där Lars hade haft sin bil parkerad...

Däremot blev museet skadat:

– Ett antal takpannor krossades, hängrännan gick sönder och ett par fönster slogs sönder, konstaterar Ola Lönnqvist. Men det här är ju sånt som går att reparera, så det viktigaste var ju att det inte blev några personskador.

– Då tänker jag på att Lars bara var minuter från att träffas och om trädet stått kvar ett tag till, hade det ju kunnat ramla ner under Gästabudet, där det står tält under det och då hade det kunnat gå riktigt illa.

Det fallna trädet står mellan kyrkan och museet, men på Söderköpings kommuns mark:

– Ja, och vi kommer att ta bort trädet under fredagen, sa Peter Tauberman, driftchef för gatu- och parkkontoret hos kommunen.

– Vi kommer även att gå upp med en lift i trädet bredvid, där några grenar av det fallna trädet sitter kvar. Dom måste ju bort, så de inte blåser ner längre fram.

Har du någon förklaring till att trädet föll omkull?

– Ja, man ser ju att det är genomruttet, så det hjälpte förstås till. Men 2014 hade vi en arborist, en trädexpert, som undersökte trädet, och då fick vi veta att trädet var i dåligt skick. Men sedan har inget gjorts och trädet har fått stå kvar och det handlar väl om någon form av missförstånd.

– Däremot vet jag att man spände runt nån form av rep uppe i trädkronan, som en säkerhetsåtgärd för att på så vis hålla ihop själva kronan. Men det hjälpte förstås inte när trädet nu bröts av längre ner på stammen.




S:t Laurentii kyrka klarade sig med en hårsmån helt och hållet från det nedfallna trädet.
S:t Laurentii kyrka klarade sig med en hårsmån helt och hållet från det nedfallna trädet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om