Stjärnkocken fixade skolmaten
Ramunderskolan i Söderköping var med och röstade fram vinnaren i de fem svenska stjärnkockarnas tävling om godaste skolmaten. Igår kom Karl Ljung, Årets kock 1999, och lagade det vinnande receptet, krämig kycklinggryta med pasta och färgglada morötter.
... och så i med den rivna citronen. Karl Ljung lagade kycklinggryta till 600 personer.
Foto: Titti Olovsson
Karl Ljung vill höja statusen på skolmaten. - Det är viktigt att eleverna får energi så att de klarar att prestera. Sedan är det roligt om eleverna känner glädje inför att äta skolmaten, och inte tvärtom, säger Karl Ljung. För att få barn att äta grönsaker är det viktigt att låta dem välja vad de vill ha, menar han. Så gör också Ramunderskolan, som varje dag har en salladsbuffé. Skolan har också policyn att alla elever får äta hur mycket mat de vill. - Jätteroligt, fast lite pirrigt också, sa Helena Hägg, kokerska och arbetsledare i skolköket, om kockbesöket. Kul med lite inspiration och nya idéer tyckte hon och arbetskamraterna, som också tillsammans med kostchef Monica Hagel framhöll att maten på Ramunderskolan är bra överlag, annars också. "Det var gott"
Nästa termin kommer den krämiga kycklinggrytan att finnas på matsedeln för alla Söderköpings skolor. Normalt skulle det varit stekt fisk och potatismos igår. Vad tyckte eleverna om kycklinggrytan? - Jodå, det var gott, säger John Bengtsson, 15, i klass 8 C. - Helt okej, säger klasskamraten Paulina Eriksson. De liksom andra elever Folkbladet pratat med är överens om att maten brukar vara så pass god på skolan att den här grytan inte stack ut särskilt mycket, vilket är gott betyg åt Ramunderskolans kök.
(4 port) 500 g kycklinglårfilé 1 vitlöksklyfta 1 msk Arla smör- & rapsolja 3 dl hönsbuljong 1/2 tsk torkad timjan 1 msk majsstärkelse 2 dl Arla Köket Gourmet crème fraiche karljohan, timjan, citron rivet skal och saft av 1/2 citron 1/2 dl hackad persilja Morötter: 4 morötter, gärna i olika färger 1 msk smör salt och svartpeppar Gör så här: Skär kycklingen i mindre bitar och finhacka vitlöken. Bryn kycklingen i smör- & rapsolja i några minuter. Tillsätt vitlök och bryn ytterligare någon minut. Tillsätt hönsbuljong och timjan och koka ca 10 minuter. Rör ner crème fraiche och koka upp. Red av med majsstärkelse utrört i lite vatten. Tillsätt citronskal, citronsaft och persilja. Skala och skär morötterna i bitar. Koka morötterna mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och vänd ner smöret. Smaka av med salt och peppar. Servera kycklinggrytan med morötterna och nykokt pasta. Recept: Markus Aujalay, Arlaköket
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!