Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stationsbygge fortskrider.

Det första spadtaget för en ny räddningsstation togs den 28 maj efter lång planering. Den är också skräddarsydd för övergången till Räddningstjänsten Östra Götaland.

Stationsbygge. Nu börjar man se hur den integrerade räddningsstationen kommer att se ut.

Stationsbygge. Nu börjar man se hur den integrerade räddningsstationen kommer att se ut.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2014-10-16 12:57

Bygget av en ny räddningsstation intill korset E22/rv 210 har pågått sedan tidig sommar och formen på den nya byggnaden börjar nu kunna urskiljas på allvar. Det rör sig om en av de största investeringarna kommunen gör under 2014, cirka 35 miljoner kronor är kostnaden. Räddningsstationen ska stå färdig för invigning till hösten 2015 men redan vid årsskiftet inträder en annan förändring.

Kommunen tog nämligen på fullmäktigemötet den 8 oktober det slutgiltiga beslutet om att räddningstjänsten ska uppgå i förbundet Räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG). För närvarande är Norrköping och Linköping medlemmar men flera mindre kommuner kommer att ansluta, förutom Söderköpings kommun kommer även Valdemarsvik och Åtvidaberg att ingå efter erforderliga beslut.

I denna nya organisation är ledningscentralen placerad i Lambohov, brandmännen är dock fortfarande stationerade i Söderköping. Den nya byggnaden – som ligger mer strategiskt när E22-förbifarten byggs – kommer att vara en integrerad station som ska innehålla räddningstjänst samt ambulans.

– Alla insatser kommer att gå via vår ledningscentral i Lambohov som är i tjänst dygnet runt, året om så jag tror det blir en fördel för Söderköping. I vardagen kommer Söderköpingsbon inte att märka någon skillnad, säger Håkan Dahm, förbundsordförande på RTÖG

Anledning till förändringen är att det krävs en effektiv och långsiktig hållbar utveckling av räddningstjänsten, det blir också lättare att behålla expertkompetens i en större organisation.

– Vid större händelser kommer en bedömning att kunna göras direkt om förstärkningar, dessutom kan man upprätthålla kontakt och kommunicera med vår räddningscentral under uppdragen vilket kan vara ett stöd, påpekar Håkan Dahm som också nämner myndighetsutövningen (bland annat tillsyns- och tillståndsärenden) där man får tillgång till förbundets hela kompetens.

På personalsidan i Söderköping berörs tre administrativa tjänster, räddningschef Håkan Hagström gick i pension i somras och de två andra flyttar in till RTÖG.

– Vad gäller den uttryckande personalen jobbar idag knappt 50 personer på deltid och vi söker faktiskt deltidsbrandmän just nu, säger Håkan Dahm som hoppas att den nya räddningsstationen kan fungera som en morot att söka tjänsterna.

– Min bedömning är att den här organisationen blir en förbättring för medborgarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om