Bild från förr
Sedan åtminstone 1250 har den stått där, mäktiga Sankt Laurentii kyrka i Söderköping – 1253 är första gången den nämns i skriftliga källor. Den har dock byggts om och ändrat form under årens lopp, kyrkan brann 1494 och det är efter den ombyggnaden som den fick sin nuvarande karaktär.
Kyrkan är lite av ett landmärke i Söderköping och en av de relativt få synliga byggnader som minner om stadens storslagna förflutna. Generationer av Söderköpingsbor har väl genom århundradena här upplevt allt vad livet kan föra med sig: sorg, glädje och andakt. Otaliga gudstjänster, bröllop och begravningar har ägt rum i kyrkan som är byggd i den stil som brukar kallas "baltisk tegelgotik".
Det mäktiga kyrkorummet har också utnyttjats för musikuppträdanden av olika sorter. Akustiken passar ju utmärkt för exempelvis körer och man minns stämningsfulla luciakonserter där skönsång fyllt kyrkan med endast levande ljus som ljuskälla.
Den nordiska festivalen för medeltida musik, NOMEMUS, äger numera rum årligen och har naturligtvis också utnyttjat kyrkans medeltida prägel och storslagna akustik för konserter med diverse medeltidsinfluerade grupper.
Så hur fick kyrkan sitt namn? Jo, det är ingen munter historia, kyrkan är döpt efter diakonen Laurentius som led martyrdöden i Rom år 258 e.kr. då han halstrades till döds över glödande kol. Det ska faktiskt finnas en bild av honom på norra ytterväggen där han avbildas med just ett halster.
God Jul önskar vi på "vykortsredaktionen" med den stämningsfulla bild av S:t Laurentii kyrka.