Efter att kommunens majoritet i december presenterade "Sankt Anna-paketet" som en del i en medborgardialog har detta mötts av kritik från många olika håll – många i bygden har också inkommit med motförslag till kommunen. Sista datum för att skicka in förslag var den 29 februari och bland andra har föreningen Navet i havet, föräldraföreningarna i Mogata- och Sankt Anna skola, personalen på äldreboendet Stenbrinken samt den borgerliga oppositionen skickat in egna förslag som till stor majoritet går på tvärs mot kommunens åtgärdspaket.
Nu pågår processandet av dessa förslag som kommer att finnas tillgängliga att läsa på kommunens hemsida.
– Jag vet att sammanställningen av dessa synpunkter i stort sett är klar så de kommer att finnas ute på hemsidan åtminstone tills början på nästa vecka, säger Mattias Ravander (S), kommunstyrelsens ordförande.
Nu vidtar en politisk process framöver och framåt sommaren ska beslut tas i frågan.
– Vi kommer absolut att väga in de förslag och synpunkter som inkommit och kommer säkert att kunna tillmötesgå många synpunkter men vi kommer inte att kunna tillgodose alla, säger Mattias Ravander som tror att något form av ställningstagande kan komma i april.
– Sedan vill vi arbeta in denna fråga som en del av budgetbeslutet som ska upp i kommunfullmäktige i maj.
Den borgerliga oppositionen verkar ju vilja ha en bredare politisk hantering av detta ärende, hur ser ni på det?
– Vi vill ha så breda uppgörelser som möjligt och pratar gärna med dem men sedan är det naturligtvis så att denna fråga måste ställas mot andra prioriteringar så det är ju avhängigt hur oppositionens prioriteringar ser ut, säger Mattias Ravander.
Var ni beredda på en sådan massiv kritik mot Sankt Anna-paketet?
– Nja, vi valde kanske ett arbetssätt som var lite oortodoxt eftersom medborgardialoger ofta brukar ha ganska vaga frågeställningar och vara lösa i kanterna. Nu valde vi att gå fram med tydliga förslag, kanske väl extremt, och det blev nog ovant både för oss och för medborgarna, säger Mattias Ravander som ändå pekar på att det väckt mycket engagemang och att man fått in många bra förslag.
– Det har ju involverats kanske 800 personer från bygden i det här så på det sättet har det varit otroligt lyckat.