Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sommartid redan 1917

Foto:

SÖDERKÖPING2015-04-26 11:00

På detta vykort, avsänt den 27 juli 1917, läser jag följande på kortets baksida.

"Jag får på det hjärtligaste gratulera på födelsedagen och önska en mycket anjemän och treflig dag, samt framföra att alla hälsar. Jag är på semester i Östergötland, här är så förtjusande vackert i denna lilla stad. De hjärtligaste hälsningar från Ellen, Mimmi och Ebba."

Mottagare var en fru Sandberg på Drottninggatan i Malmö. Det stora uret på Skönbergagatan visar på tio minuter i sju och affärernas dörrar står fortfarande öppna denna sommarafton. På uret står att läsa: Wilhelm Svärd. Var det möjligen en urmakare som höll till härinne?

Att gatan hade många affärer syns på alla skyltar på vänster sida av gatan, ja ända ner till Brunnen som stolt visar upp sin höga skorsten på badhuset. Om vi fortsätter att prata ur och tider så var det faktiskt så att detta år 1917 infördes på prov sommartid. Ingen stor succé, det blev bara det året mellan 15 maj till den 30 september som detta varade. 1980 kommer detta, i mitt tycke, konstiga fenomen tillbaka att vi skall ha sommartid. Vem skapade detta och varför? Svar emottages tacksamt!

Låt tiden sköta sig själv,vet jag! Det här med klockor och tid är ju också intressant, för tusentals år sedan mättes tiden med solur, och klockan föddes för flera hundra år sedan till dagens klockor i mobiler eller stora, och dyra, armbandsur! Barnen på Skönbergagatan, några syns barfota, följer intresserade fotografens arbete och cigarrhandlaren med fru sträcker på sig. Och titta på gatstenen, vilket jobb stensättarna utförde. Och tiden den gick men stadsbilden fick behålla sin prägel ända till dags datum. Hur ser det ut om 100 år?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om