Den gamla verksamheten Träffpunkten går nu samman med boendestödet, och finns under samma tak på Ringvägen 32. Boendestöd låg tidigare i flygeln vid vårdcentralen.
- Det är en vinst att vi är under samma tak, säger Carina Sköld, behandlingsassisttent. Vi riktar oss mot samma målgrupp.Många isoleradeVerksamheten riktar sig till personer över 18 år med psykosociala problem. Flera har någon kontakt med psykiatrin, men det kan även vara personer med neuropsykiatriska problem eller med lättare psykiska funktionsnedsättningar. Även andra som söker gemenskap är välkomna.
- Vi i boendestöd träffar många som är isolerade som vi försöker få att komma hit och få lite mer umgänge, säger Agnetha Kjellgren, boendestödjare.
- Vi hoppas det här blir en naturlig samlingsplats för ett större antal människor än tidigare. Vi har fått en signal om det finns ett behov av sådant här och hoppas kunna fånga upp flera, säger Carina Sköld, behandlingsassistent.
Öppet varje dag- Vi kommer att ha öppen verksamhet, ett café som är öppet varje eftermiddag, en social samvaro. Det är viktigt att ha en tillhörighet någonstans, säger Carina Sköld.
De anställda har målat och renoverat själva. Förutom café, finns nu också TV-spelsrum, internetdator, rum för skapande verksamhet, två samtalsrum och kontor i lokalerna. Tanken är att de som kommer på besök ska utforma vad man sysslar med på SoLsidan.
Många idéerEn enkät skickades ut till 33 personer och 25 svar inkom. Där önskade man sig allt från promenader och matlagning till skapande och släktforskning.
- Vi har börjat i smått med små grupper, säger Agnetha Kjellgren. Vi har en handlingsgrupp och en friskvårdsgrupp.
En gång i månaden anordnas en temakväll. På tur står taco- och filmkväll.
- Vi börjar lite försiktigt, men är öppna för allting, säger Agnetha Kjellgren. Vi hoppas att så många som möjligt kommer med idéer och att vi kan förverkliga dem.
På SoLsidan arbetar fem personer med olika utbildning inom behandlingsområdet.
VAL-BORG, som arbetar med behandling av missbruk, och SoLsidan tillhör samma enhet inom socialtjänsten: vuxenheten.
Namnet SoLsidan härrör från SoL, en förkortning av Socialtjänstlagen och personalen tänker symbolen solen har en rad olika strålar vilket kan liknas vid verksamhetens olika delar.