Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Söderköpingspoet skriver dikter på östgötska

Marianne Wik från Söderköping är aktuell med två nya böcker, varav en med dikter på östgötska. Hon ska också medverka under Söderköpings Poesifestival i augusti.

Söderköpingspoeten Marianne Wik ska framträda vid hängmattorna vid Hagatorget under Söderköpings Poesifestival, med dikter på östgötska, ur "Ä du garsken".

Söderköpingspoeten Marianne Wik ska framträda vid hängmattorna vid Hagatorget under Söderköpings Poesifestival, med dikter på östgötska, ur "Ä du garsken".

Foto: Susanna Beskow Norgren

Söderköping2021-07-08 14:00

När vi ses på konditoriet vid Hagatorget har Marianne Wik, 75, en glad och färgstark uppenbarelse, väskan full med sina böcker, diktsamlingar och barnböcker. 

Marianne Wik är författare, poet, föreläsare och tidigare lärare, uppvuxen på 1950-talet i Sankt Anna, i Torönsborg. Inte på slottet, som hon påpekar, utan på andra sidan vägen. Hennes första diktsamling "Kärlek & blomdoft" kom 1991.

undefined
Marianne Wik är aktuell med två böcker, "Ä du garsken"" och "I finrummet".

Hon skriver både på rikssvenska och östgötska, och beskriver sig själv som tvåspråkig. I år kom hennes första bok på dialekt: "Ä du garsken", dikter på östgötska. "Ä du garsken" betyder "Är du galen" och används när man blir glatt överraskad. 

Östgötskan låter olika beroende på var man bor, säger Marianne Wik, hennes egen är präglad av uppväxten i Sankt Anna. Hennes dikter har titlar som "Va rädd om lufta" och "Va betutted". Det senare kan översättas med att vara förälskad.

Hon har också skrivit diktsamlingar, diktdokumentärer, eller memoardikter, om sin uppväxt på 1950-talet. Den första "Under lönnen" beskriver hennes första barndomsår, medan uppföljaren "I finrummet" som kom i år handlar om att lämna hemmet för att förverkliga en dröm, att läsa vidare som den första i släkten. 

Marianne Wik fick som 15-åring stipendium för att studera på internatskola i Sigtuna. Dikterna handlar om rädslor och osäkerhet, vänskap, kärlek och längtan.

Varför skriver du om ditt liv i diktform?

– Jag gillar det här korta, lilla formatet. Jag ser mina dikter nästan som små tavlor, man tittar på en i taget, man behöver inte läsa hela boken i ett sträck, fast många lär ha gjort det, säger Marianne Wik. 

Att det ska vara lättläst är viktigt för Marianne Wik.

– Jag vill att människor ska förstå det jag skriver, och kanske inspireras till att skriva själva också. Jag blir väldigt glad om någon säger att de börjat tänka på sitt eget liv och skriver ned lite korta dikter. 

undefined
Marianne Wik har hållit kurser i östgötska, på bokhandeln i Söderköping.

Kuriosa är att Marianne Wik som barn lyssnat till Moa Martinson i Bottna bygdegård, något som beskrivs i dikten "Mötet med Moa". Wik har ett signerat exemplar av "Mor gifter sig".

Marianne Wik är med på smygpremiären av Söderköpings Poesifestival den 19 augusti, i Societetssalongen på Söderköpings Brunn, där hon ska berätta om sin senaste diktdokumentär. Den 21 augusti läser hon dikter på östgötska på Hagatorget, vid hängmattorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!