I går tog politikerna i kommunstyrelsen beslut om skolprojektet Broby/Berga. Den styrande majoritetens förslag var att man ska avbryta renoveringen av Bergaskolan och ta beslut om Brobyskolans framtid samtidigt som man tar ställning till hur kommunen ska satsa för kommande skolor.
Den politiska majoriteten vill till att börja med satsa på en ny tvåparallellig skola från förskoleklass till årskurs sex samt en multihall vid Albogaområdet. Sista ordet är inte sagt utan det beslutet tar ledamöterna i kommunfullmäktige.
– Det här har gått alldeles för snabbt. Jag förstår inte varför det är så bråttom nu. Även om vi inte har en chans att få igenom våra åsikter på kommunstyrelsens möte så måste vi stå upp för de åsikter som vi har, säger oppositionsråd Inga-Lill Östlund (L).
Oppositionen vill att politikerna stannar upp ärendet i två månader så attdet hinner utredas mer innan ett beslut tas.
– Bara en dag före att beslutet togs upp i barn- och utbildningsnämnden fick våra ledamöter den här informationen. Vi har inte haft möjlighet att arbeta fram gemensamma planer eller att påverka beslutet. Det har inte heller medborgarna som berörs. Nu vill vi genomföra medborgardialoger. Vår åsikt är att Brobyskolan behövs, säger Katarina Karlberg (C).
Den 12 november arrangeras ett öppet möte. Oppositionen bjuder in alla Söderköpingsbor för att diskutera skolplanerna.
– Vi måste ha Söderköpingsbornas åsikter med oss. Vi har alltid sagt att vi tror på småskalighet och verksamhet där man bor. Det är sorgligt att Brobyskolan inte renoverades i tid som planerats, säger Inga-Lill Östlund.
Oppositionen är på det klara med att Brobyskolan inte kan lösa hela skolsituationen i kommunen.
– Vad det lider behöver vi fler skolor och även för högre studier, det är inte långt borta i tiden. Därför måste vi utreda detta ordentligt och även sätta undan pengar för de kostnader som kommer, säger Inga-Lill Östlund.
Skolsituationen ska antagligen diskuteras vidare i kommunfullmäktige redan i november. Då hoppas oppositionen ha med sig argument från invånarna. För att kunna återremittera ärendet från kommunfullmäktige så krävs att minst en tredjedel av ledmöterna vill det. Oppositionen har idag nio egna platser i kommunfullmäktige. För att skicka tillbaka ärendet behöver de ha 14 röster för sitt förslag.
– Jag kan tycka att det borde finnas andra, både partier och enskilda ledmöter, som håller med oss, säger Inga-Lill Östlund.