Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Söderköpingsbor nöjda - i stort sett

Söderköpingsbon är ganska så nöjd med sin kommun på det hela taget, negativt är dock bl a kollektivtrafiken och fritidsutbudet. Det visar en undersökning som Statistiska centralbyrån (SCB) genomfört.

Foto:

SÖDERKÖPING2011-02-05 03:00

SCB har sedan 2005 två gånger om året genomfört Medborgarundersökning för Sveriges kommuner. Man mäter medborgarnas betyg på tre områden: kommunens verksamhet; att bo och leva i regionen samt inflytandet på kommunens verksamheter.

Under hösten 2010 har undersökningen genomförts i Söderköpings kommun som för första gången deltar. 1000 slumpvis utvalda personer mellan 18 och 84 år har fått ta del av en kombinerad webb- och postenkät, av dessa har 59 procent svarat. Svaren presenteras med ett betygsindex från 0 till 100 där ett värde under 40 inte är godkänt. Över 50 betyder nöjd och över 75 mycket nöjd.

På onsdagen presenterades undersökningen i Kommunhuset, tyvärr var representanten från SCB sjuk så resultaten drogs istället av Christina Nilsson, Informations- och Kulturchef. Med på informationen var också Kommunstyrelsens ordförande Magnus Berge (C), Kommunchef Claes Thålin och oppositionsråd Mattias Ravander (S).

Kvinnor nöjdare
Vad som framgår av undersökningen är att den genomsnittliga Söderköpingsbon är relativt nöjd med mycket i kommunen. Den visar också att kvinnor generellt sett är nöjdare än män. Ett område som dock sticker ut med lite negativare siffror är "kommunikationer" där man har ett index på 48 och även ligger under medeltalet för de 60 kommuner som deltagit i undersökningen den här omgången. Här spelar det naturligtvis in att landsortslinjerna till t ex S:t Anna och Östra Ryd har upplevt försämringar på senare år.

Några andra områden där man ligger lägre än genomsnittet är "kommersiellt utbud" samt "fritidsmöjligheter".

Trygghet
Vad gäller det sistnämnda är det framförallt den yngsta gruppen svarande (18-24 år) som drar ner det sammantagna betyget till 55 vilket är lägre än medianvärdet. Söderköpingsbon är inte heller helt nöjd med gator (48) och cykelvägar (45).

Men det finns mycket för Söderköpings kommun att glädja sig åt i undersökningen. På de allra flesta områden ligger Söderköping bättre till än jämförbara kommuner. Under rubriken "Trygghet" får man t ex höga 67. Och kanske mest glädjande för en kommun som ju vill öka sin befolkning är att området "Rekommendation" (alltså om man vill rekommendera Söderköping som boendeort för andra) får hela 74.

- Anledningen att vi nu för första gången är med i den här undersökningen är att det kändes lämpligt i början på en ny mandatperiod, vi ser det som ett underlag i förbättringsarbetet. Och resultatet visar att Söderköpings kommun är väl med, kommenterar Christina Nilsson som också tillägger att undersökningen i sin helhet kostar 70 000 kr.

Oppositionsrådet Mattias Ravander ser en stor nytta med undersökningen.

- Vi är mitt uppe i att formulera mål för visionsarbetet och då är det här materialet ett bra underlag.

KS-ordförande Magnus Berge utlovar att man ska anlita SCB fler gånger.

- Vi vill göra om undersökningen om ett par år, det är först då man får en tydlig indikation på hur kommunens arbete fungerar över tid.

Undersökningen kommer att finnas tillgänglig på kommunens hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!