Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Söderköpingsbilder från förr på nätet

S:t Ragnhilds gilles bildarkiv är nu tillgängligt för allmänheten. Det rör sig om ca 10 000 bilder med Söderköpingsanknytning från sent 1800-tal och framåt som sedan förra lördagen finns utlagda på gillets hemsida.

Foto: Robert Svensson

SÖDERKÖPING2008-11-08 03:00
Det finns något fascinerande med riktigt gamla bilder, framförallt om de föreställer miljöer man känner igen från nutid. Även om likheterna är tydliga upplever man också en stor distans, klädstilar och attityder hos bildernas människor gör att avståndet i tiden blir alldeles uppenbart. Internet
Nu ges möjligheten att på internet söka runt och titta på omkring 10.000 bilder med Söderköpingsanknytning, tagna under det förra seklet. Hembygdsföreningen S:t Ragnhilds gille har sedan 1970-talet samlat in en stor mängd bilder i form av glasplåtar. Dessa är av förståeliga skäl ömtåliga och förvaras i ett specialbyggt träskåp i källaren av Söderköpings stadshistoriska museum på Skolgatan. I torsdags presenterade gillet ett internetbaserat bildarkiv som ska göra det möjligt för intresserade att gå in och söka fritt."Brett tillgänglig"
- Vår ambition med den här digitaliseringen av bildarkivet har varit att göra denna bildskatt brett tillgänglig för allmänheten, säger S:t Ragnhilds gilles vice åldersman Lars Sylvan. Alla som någon gång skannat in en och annan bild kan lätt tänka sig det hästjobb som ligger bakom överförandet av 10 000 bilder till digital form. - Det har skett genom KulturArkiv, ett arbetsmarknadsprojekt som har sysselsatt 20 personer som mest, berättar projektledaren Monica Stangel Löfvall.- Det har inte enbart rört sig om att skanna in bilderna, vi har också lagt till nyckelord, sökbara begrepp och kategorier så man lätt kan hitta i databasen, tillägger hon.Just detta med sökbarheten bland bilderna är en viktig detalj. På hemsidan kan man välja att söka på en mängd parametrar för att hitta till exempel en viss gata, miljö eller person. Arbetet med utformningen av databasen har utförts av KulturArkivs it-ansvarige Björn Dahlström.Tre samlingar
Bilderna är uppdelade i tre samlingar: Emil Ströms samling som är volymmässigt överlägset störst med 9 710 bilder; Carl Sundbergs samling, 252 bilder och så en okänd fotograf, 624. - De måste ha varit verkliga eldsjälar som tog så många bilder under svåra förhållanden, tycker Carl-Johan Ivarsson, präntare i gillet som också kan berätta att S:t Ragnhilds gille i år fyller 90 år, man bildades alltså 1918.Stort intresse
Intresset för historia är stort i Söderköping, gillet har för närvarande ca 800 medlemmar. Man har redan märkt att trafiken på hemsidan har ökat väsentligt sedan bildarkivet blev tillgängligt på nätet trots att man inte gått ut aktivt med informationen. Sedan förra lördagen fram till i torsdags har man haft 2075 visningar av bilderna i bildarkivet. Kanske finns det bland hemsidesbesökarna de som känner igen människor och situationer på fotona?Fler upplysningar
- Vi hoppas förstås att allmänheten kan bidra med fler upplysningar om bilderna nu när de finns publikt tillgängliga, säger Lars Sylvan.Av denna anledning har man lagt till en kommentatorsfunktion på söksidan där besökare direkt kan dela med sig om man har kompletterande information.Så nu är det alltså fritt fram att söka efter sin gata eller sitt hus om man bor i lite äldre delar av Söderköping. Har man sina rötter här kanske man rentav kan få se några äldre släktingar.







Fotnot:
Bilderna finns att hitta på: www.stragnhildsgille.se . Folkbladet publicerar bilderna med tillåtelse och benäget bistånd av S:t Ragnhilds gille.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!