Söderköpings p-vakt har slutat

Han är en känd profil i Söderköping, Andreas Klingebiel, stadens parkeringsvakt. Men nu har han slutat efter 17 år.

Fick sluta. Andreas Klingebiel har varit Söderköpings p-vakt i 17 år.

Fick sluta. Andreas Klingebiel har varit Söderköpings p-vakt i 17 år.

Foto: Anne-Marie Karlsson

Söderköping2018-02-26 07:01

– Jag är glad för att ha kunnat bygga upp ett bra parkeringsklimat i Söderköping, säger Andreas Klingebiel.

Han har en gedigen utbildning och framhåller att han alltid kunnat känna yrkesstolthet som kommunanställd parkeringsvakt.

– Nu har jag fått sluta, men har uppsägningstid till maj och sedan ska kommunen anlita ett parkeringsbolag, säger han.

Han fick börja jobba från noll år 2001. Från vildparkering med ingen kontroll alls till en anställd parkeringsvakt. Det blev en stor omställning för ortsborna.

Han kände sig knappast välkommen fast han bara skulle verkställa beslut som politikerna tagit.

– Det kändes som om jag hade hela Söderköping mot mig, man var ju ovan vid tidsgränser och p-övervakning här. Men jag hade ett starkt stöd av kommunen och sedan har det bara blivit bättre för varje år. Nu känner jag att jag har Söderköpingsborna med mig.

– Jag fick själv ta ansvar, röra mig fritt och sköta övervakningen som jag tyckte var bäst. Och jag vet ju vad jag gör och har rätt till. Skulle reglerna följas skulle inte vi p-vakter behövas. Men nu gör vi ju det.

Han minns den första ”lappningen”.

– Det var vid brandstationen och är en del i Söderköpings historia också, eftersom ingen tidigare hade fått p-anmärkning här.

Trots att någon knappast jublar för en lapp på rutan har han många bra minnen av möten med såväl p-syndare som andra i Söderköping. En del kan bli arga först men när man väl får en dialog brukar det bli bättre, är hans erfarenhet.

– Mycket beror på hur man beter sig själv, bemöter och pratar med folk. Jag väljer den mjuka linjen. Om jag sett någon precis svänga in på en handikappruta så går jag fram, informerar om att det kostar 600 kronor och att platsen behövs för dem som har behov av den, och hjälper personen att hitta en annan plats.

– Eller hjälper till på andra sätt, som en dag i vintras när en person kört fast med rullstol. Eller att visa turister tillrätta i stan, jag skulle inte kunna gå förbi någon utan att hjälpa.

Han har också fått Dagens Ros i NT ett par gånger.

Under åren har Andreas Klingebiel också hunnit bygga upp ett nätverk med affärsföretagare och restaurangägare i staden.

– De var också mot det först, men det går att ändra tänkesätt om man förklarar att om det är rotation på p-platserna är det fler som kan komma in i Söderköping, handla och äta.

– Jag älskar den här staden, har mitt hjärta här och kommer att sakna jobbet.

Parkeringsregler

Det är gratis parkering i Söderköping, men tidsbegränsad.

P-övervakning infördes 2001.

P-skiva kom 2012, det vill säga en ”klocka” för ankomsttid.

Att glömma p-skiva, eller överskrida tidsgränsen, kostar 300, att parkera på förbjuden plats 400 och att utan tillstånd använda p-plats för rörelsehindrade 600.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om