Söderköping tar över elever från Valdemarsvik?

Kommunstyrelsen i Valdemarsvik tog under onsdagsmorgonen ett beslut om att lägga ned gymnasieskolan, om Söderköpings kommun är villiga att ta över eleverna.

SÖDERkÖPING2011-12-15 04:38

I Valdemarsvik beslutade man att de två programmen, lärlings- och introduktionsprogrammen, ska läggas över till Söderköpings kommun. Idag, torsdag, tar barn- och utbildningsnämnden, det slutgiltiga beslutet om man ska acceptera den här lösningen.

- Det här är en process som pågått under lång tid i kommunen, säger Anders Carlsson (C), ledamot i Valdemarsviks kommunstyrels. Antalet gymnasieelever minskar i länet. Vi får se hur samarbetet utvecklar sig.

Någon ytterligare kommentar vill Carlsson inte ge förrän beslut i Söderköpings kommun är fattade.

Genom att Söderköpings kommun blir huvudman för skolan, kan Valdemarsviks kommun spara cirka 1,7 miljoner kronor.

Annan syn

Johnny Németh, som varit rektor på Valdemarsviks gymnasieskola i fem år, har en annan syn på elevantalet.

- Man kan se på det här med underlaget på två olika sätt. För de som har klasser sjunker elevantalet, men vi bedriver lärlingsutbildning och det är intressestyrt. Vi kan ha elever i olika klasser som tillsammans bildar en större grupp. Även om elevantalet sjunker kan vi samma organisation. Det har inte samma betydelse för oss som för de skolor som har klasser. Det har fungerat alldeles utmärkt. När man ser att det är hög kvalité, för elever, för personal och nöjda och glada föräldrar, då kastar man bort någonting. Är det verkligen inte värt mer än 1,7 miljoner kronor?

Svider

Németh berättar att eleverna har praktik på olika företag i olika kommuner. Eleverna kommer från både Norrköpings, Söderköpings och Valdemarsviks kommun.

- Jag är stolt över att kunna arbeta här. Jag förstår att det svider för personalen med en sådan här vändning, säger han.

På skolan arbetar 20 personer med 39 elever på lärlingsprogrammen och 42 på introduktionsprogrammen.

- För de som bor i Valdemarsvik gör det att kommunen är mindre intressant. Om man är ung och bildar familj, om man vill bo eller flytta företag, då frågar man efter hela omsorgs- och skolablocket. Då kanske man tänker att det inte blir långvarigt om ingen gymnasieskola finns. Man ser ju på vad som finns att erbjuda.

Kristin Andersson, rektor på Nyströmska skolan, vill inte uttala sig förrän beslut är tagna.

Ännu inga detaljer

Mattias Ravander (S), 2e vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, berättar att en majoritet i nämnden är positiva till att ta över utbildningarna. Dock är detaljerna inte klara. Förmodligen kommer Nyströmska skolan ta över de teoretiska delarna, medan de mer praktiska kommer ligga kvar i Valdemarsvik. Om lokalerna är funktionella behåller man dem i Valdemarsvik.

- Det här är positivt och jag tror Valdemarsvik kommun vill göra det bättre. Eleverna kan få fler kompisar, vi kan ta hand om lärare och de kan spara pengar. Vi ökar också volymen på Nyströmska skolan och får in en fot i Valdemarsvik och får bättre kontakt med grundskolan, säger Ravander.

Beslutet kommer då att träda i kraft höstterminen 2012.

En presskonferens kommer hållas på fredag där beslut meddelas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om