Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Söderköping sett ur kamerornas vinklar

Nu öppnar utställningen Söderköpingsminnen på Stinsen. Det rör sig om 56 fotografier med Söderköpingsmotiv från 1880-talet och framåt som hembygdsföreningen S:t Ragnhilds gille och privatpersoner visar.

Med en sådan här kamera togs kanske en och annan av utställningens bilder.

Med en sådan här kamera togs kanske en och annan av utställningens bilder.

Foto: Robert Svensson

SÖDERKÖPING2009-03-14 03:00
Barbro Mellqvist, kultursekreterare, berättar att foton har digitaliserats under flera års tid av Kulturarkiv, ett arbetsmarknadsprojekt som gjort ett stort jobb för att överföra bilderna och dessutom lagt till nyckelord, sökbara begrepp och kategorier. Den 1 november förra året lades så ca 10 000 bilder ut på S:t Ragnhilds hemsida där man också lagt till sökfunktioner. Det har blivit lite av en succé.- Vi har upplevt ett jättestort intresse, säger gillets vice åldersman Lars Sylvan.320 000 bildvisningar
- Sedan i november när vi drog igång har vi haft omkring 320 000 bildvisningar på hemsidan. Och nya bilder har strömmat in, nu har vi 12 300 digitaliserade bilder tillgängliga. På den aktuella utställningen i Stinsen har Lars Sylvan valt ut sex rubriker att sortera in bilderna under. Här finns bl a: "Dåtida handel", "Svunna miljöer" och "Fordon fordom". Sedan har 56 bilder sökts fram. Själva fotoveporna har Monica Stangel-Löfvall, projektledare på Kulturarkiv ordnat.Tack vare att intresset varit så stort har det strömmat in mer information om bilderna.- Det kommer också att ligga ett block på utställningen så att de som har någon information kan skriva i det, säger Barbro Mellqvist som har en favorit bland de utställda fotona.- Jag tycker om den här där brandkåren rycker ut.När man tittar på fotot går tankarna kanske inte till en brandkår, det rör sig om en grupp springande män i kavajer, hatt och slips, fotot är daterat till 1919 men Lars Sylvan tror att det kan vara äldre.De äldsta fotografierna är tagna på glasplåtar som är mycket ömtåliga och förvaras i källaren på Söderköpings stadshistoriska museum på Skolgatan där S:t Ragnhilds gille huserar. Ett gille som för övrigt fyller 91 år i år.Föreläsningar i vår
På utställningen finns dessutom bilder som Lena Carlsson och Ragni Wåtz samlat in. De ingår också i det program av föreläsningar under rubriken Söderköpingsminnen som anordnas på Stinsen under hela våren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!