JO har beslutat inleda en utredning om fallet, som Folkbladet tidigare skrivit om.
Bakgrunden var att kommunen först sa nej till en begäran om skolskjuts till deras sexårige pojke. Ett beslut som föräldrarna överklagade till förvaltningsrätten och fick rätt.
I det läget kunde kommunen i sin tur överklagat domen till kammarrätten, men valde att böja sig för förvaltningsrättens dom:
– Vi har gått igenom domen och beslutat att inte överklaga förvaltningsrättens domslut, sade Mikael Appelberg, trafiksamordnare hos Söderköpings kommun, efter förvaltningsrättens dom.
– Jag kan också nämna att innan vi tog det här beslutet att inte överklaga domen, har vi bland annat rådgjort med en annan kommuns handläggare, när det gäller skolskjutsfrågor.
Så efter domen fick sexåringen rätt till skolskjuts, precis som föräldrarna velat?
– Ja, men i och med att förvaltningsrätten i Linköping har åberopat en dom i Sundsvall kammarrätt, som rör en tioårings rättighet till vinterskjuts, har vi anpassat vårt beslut efter det.
– Det innebär att sexåringen här i Söderköping får uppsamlingsplats Hestad-Lövdalen under perioden november – mars och uppsamlingsplats Bolltorp under augusti – oktober samt april till juni.
För hur lång tid får han skolskjuts?
– Beslutet gäller till och med det att sexåringen blivit så gammal, att han ska börja årskurs fyra.
Föräldrarna till sexåringen säger så här om JO-anmälan:
– Angående vår överklagan till JO så handlar den i första hand om hur kommunen har handlagt ärendet samt hur dom återigen särbehandlar oss. När en dom avkunnas av förvaltningsrätten finns det enligt vårt rättsväsende bara två alternativ, antingen följer man beslutet eller så har man normalt tre veckor på sig att överklaga domen. Då Söderköpings kommun valde att inte överklaga domen, så ska de snarast möjligt verkställa domen. Men så har inte skett...
Läs mer i tisdagstidningen.