Det var för ett år sedan som ett barn i Söderköping skulle hämtas in för samtal med polis på Barnahus i Norrköping, efter en orosanmälan.
Socialsekreteraren, anställd i Söderköpings kommun, använde bara barnets förnamn när hon skulle hämta vad hon antog var rätt barn på skolan. Men det var både fel skola och fel barn. På vägen till bilen ställde hon frågor till barnet om familjen och förstod snart sitt misstag. Efter 50 meters körning och bara några minuter återvände socialsekreteraren med barnet till skolan.
Socialsekreteraren åtalades för tjänstfel, men friades i Norrköpings tingsrätt som ansåg att oaktsamheten kunde bedömas som ringa.
Göta hovrätt ändrar tingsrättens dom och dömer socialsekreteraren för tjänstefel. Hon ska betala dagsböter på 40 gånger 400 kronor, alltså 16 000 kronor. Socialsekreteraren själv har hävdat att hennes handlade ska anses som ett ringa fall av tjänstefel och att gärningen därmed ska vara straffri.
Hovrätten konstaterar att socialsekreteraren vid sin myndighetsutövning varit oaktsam genom att åka till fel skola och hämta fel barn till förhör. Det är en ingripande åtgärd som en socialsekreterare vidtar i sin myndighetsutövning mot ett barn när barnet hämtas i en skola och ska transporteras in för förhör. Rättssäkerheten ställer höga krav på noggrannhet och omsorg i sådana situationer.
"Det är en självklarhet att identiteten måste kontrolleras och säkerställas inför och vid själva hämtningen, framför allt när barnet inte är bekant för den hämtande socialsekreteraren", skriver hovrätten i sin dom.
Eftersom socialsekreteraren bara uppgett barnets förnamn vid kontakt med skolan har hon inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att säkerställa att det var rätt barn hon skulle hämta, slår domstolen fast. Barnets förnamn var enligt hovrätten inte sådant att hon kunnat utgå från att det var rätt barn.
Även om händelsen för barnet varit kortvarig och barnet till synes inte tagit någon skada anser hovrätten att den felaktiga myndighetsutövningen har inneburit en påtaglig risk för skada eller olägenhet för barnet. Gärningen kan inte bedömas som ringa, menar en enig hovrätt som fäller socialsekreteraren för tjänstefel, med höga dagsböter som påföljd.
Det faktum att det på lokal nivå saknades checklistor och skriftliga rutiner kopplade till den länsgemensamma rutinen för hämtning till polisförhör påverkar inte hovrättens bedömning.