Michael Botvidsson är teknisk chef och han berättar att det egentligen är tre olika projekt. Ett handlar om att inom naturreservatet fälla icke inhemska träd, framförallt svarttall. Ett annat projekt handlar om att ersätta den gamla trappan från slussen vid kanalhamnen till utsiktsplatsen med en ny och bredare. Det tredje projektet går under namnet LONA-projektet (lokalt naturvårdsprojekt) och innefattar bland annat att sätta upp informationsskyltar om naturreservatets flora och fauna.
– Den nuvarande trappan upplever många som livsfarlig och när det gäller naturen har vi ett nära samarbete med Naturskyddsföreningen. Vi har en fantastiskt aktiv naturskyddsförening som hjälper oss när vi inte räcker till.
Föreningen hade flera representanter på plats vid gårdagens informationsträff. Benny Andersson berättar att berget var kalt i början på 1900-talet.
– Det var betesmark och Söderköpingsborna tog sin ved från berget.
Mikael Burgman, reservatsförvaltare på Länsstyrelsen i Östergötland, berättar att svarttallen med det latinska namnet pinus nigra ursprungligen kommer från trakterna kring bergskedjan Karpaterna i Rumänien och alltså inte är ett naturligt trädslag i den svenska naturen.
– Det var väldigt populärt att plantera sådana och andra exotiska trädslag i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet. Men de trycker ned ädellövskogen och förstör den. Och vi vill ju gynna ädellövskogen med arter som ek, alm, ask och lönn, säger Mikael Burgman.
– Det är viktigt att få fram lövskogen, säger Gry Andersson, enhetschef på Arbetsmarknad och service.
Hon berättar att det förutom att det blir fint också hänger ihop med de planerade informationsskyltarna.
– Det är ju viktigt att vi där lyfter fram vad vi har i våra naturreservat och i den svenska skogen.
Under tiden arbetet med trädfällningen och byggnationen av den nya trappan pågår kommer området att vara avstängt för allmänheten.
– Det är stora träd som kommer att fällas och det är ju ett ganska farligt område att avverka i, säger Gry Andersson.
Förutom ädellövskogen innehåller Ramunderbergets naturreservat en av Östergötlands största sammanhängande gammeltallskogar med över 200-årig tallskog.
– Reservatet innehåller ungeför 100 hektar gammeltallskog. Det är inte för inte som området har blivit ett naturreservat, säger Mikael Burgman.