Smör på mackan åter uppe för beslut

På tisdag tar servicenämnden åter upp frågan om barn i förskola och skola ska kunna välja att bre smör på sina smörgåsar istället för margarin.

Valmöjlighet. Barn och unga i skolan ska kunna välja om det vill ha smör eller margarin på smörgåsen, anser Liberalerna i Söderköpings kommun.

Valmöjlighet. Barn och unga i skolan ska kunna välja om det vill ha smör eller margarin på smörgåsen, anser Liberalerna i Söderköpings kommun.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Söderköping2017-04-21 12:32

Barn i skolverksamheten ska ha tillgång till en smörbaserad produkt, till exempel Bregott, att bre på sina mackor, tycker Liberalerna i Söderköpings kommun. Förra året lämnade de in en motion i frågan och vid fullmäktige beslutades om återremiss av ärendet. Den tidigare näringsberäkningen visade att menyn skulle behöva ändras om förslaget gick igenom, detta eftersom maten måste ha ett balanserat näringsvärde. En sådan ändring skulle leda till ökade kostnader.

Enligt Inga-Lill Östlund (L) skulle en menyförändring kunna finansieras genom att minska på matsvinnet.

– Vi har ett stort matsvinn i kommunen och slänger mat för mycket pengar. Vi måste vara medvetna om det. Man ska inte ta mer mat än man äter upp och maten ska vara så god så att man vill äta upp allt.

– För oss är det en självklarhet att man ska ha rätt att välja smör, det är nyttigare för människor än vad margarin är och det är många föräldrar som har uttryckt en önskan om att smör ska finnas som alternativ.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om